Arbeidstakerbegrepet ankes inn for Høyesterett

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av Ishavskatedralen i Tromsø.
Foto: Adobe Stock OPPDRAGSTAKER: Sangeren gikk glipp av lønn, feriepenger og opptjening av tjenestepensjon, fordi det ble hevdet at han var selvstendig oppdragstaker.

Arbeidstakerbegrepet ankes inn for Høyesterett

Husker du saken om sangeren som fikk medhold i at han var fast ansatt, selv om menigheten i Ishavskatedralen mente han var selvstendig oppdragstaker? Menigheten anker til Høyesterett.

Arbeidsmiljø

– Min klient og jeg er overrasket over at arbeidstakerbegrepet blir anket, etter så klare dommer fra to rettsinstanser, sier LO-advokat Lars Christian Fjeldstad, som har saken for Creo.

– Det som gjør denne anken enda mer spesiell er at menigheten mener kunstnere og musikere ikke skal ha samme vern av arbeidsmiljøloven som andre yrkesgrupper, sier LO-advokat Fjeldstad. 

LO-advokat Lars Christian Fjeldstad

Vant fram på alle punkter

Sanger og solist Harald Bakkeby Moe gikk glipp av både lønn, feriepenger og opptjening av tjenestepensjon, fordi menigheten mente han og øvrige musikere var selvstendig oppdragstaker og ikke ansatte.

I november vant han frem på alle punkter i Hålogaland lagmannsrett, som du kan lese mer om her.

En enstemmig lagmannsrett fastslo at han i realiteten var å regne for fast ansatt i hele perioden han var oppdragstaker, og han fikk dom for fast ansettelse i 63 prosent fast stilling.

Nå har menigheten altså bestemt seg for å anke saken til Høyesterett. Anken gjelder både arbeidstakerbegrepet og kravet på feriepenger og pensjon.

– Det gjenstår å se om Høyesterett vil ta saken, opplyser LO-advokat Lars Christian Fjeldstad.

Ligger an til bedre vern

LO-sekretær Trude Tinnlund har hatt ansvar for arbeidet med å presisere arbeidstakerbegrepet i LOs ledelse, hvor et lovforslag skal opp i Stortinget på nyåret.

LES MER HER

LO-sekretær Trude Tinnlund

– En kan jo spørre seg om musikaliteten i menigheten når de velger å anke en gang til. Musikeren det handler om her vil jo få enda bedre vern med det som trolig kommer av presisering i regelverket. Og selv med dagens Arbeidsmiljølov har menigheten tapt i to rettsinstanser, sier Trude Tinnlund.

LES MER HER