Styrke seriøsitetskrav i offentlige innkjøp

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Et lovutvalg har akkurat levert sine første anbefalinger

Styrke seriøsitetskrav i offentlige innkjøp

LO har bidratt i et utvalg som foreslår enklere regler og hvordan fremme samfunnshensyn når det offentlige skal handle varer og tjenester. Det handler også om å stille seriøsitetskrav, som motvirker arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Sosial dumping

– Vi er spesielt fornøyde med at det ettertrykkelig sies at loven skal fremme bærekraftige anskaffelser, sier Marianne Breiland, næringspolitisk rådgiver og LOs representant i lovutvalget, som akkurat har levert sine første anbefalinger til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Lovutvalget har levert sin anbefaling.

Et lovutvalg har akkurat levert sine første anbefalinger til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Linda Reinholdtsen/LO.

Det offentlige - stat, kommuner fylkeskommuner m.m. -  kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner i året. Nå foreslår et regjeringsoppnevnt lovutvalg å endre loven som styrer innkjøpene.

Her kan du lese mer.

Bærekraft

Oppgaven til lovutvalget er å komme fram til enklere regler for offentlige innkjøp. Og regler som skal ta hensyn til bærekraft.

Hvilke krav som stilles til det offentlige som innkjøper, får store konsekvenser for hverdagen vår. Vi i LO er veldig glad for å ha fått gjennomslag for at det ikke bare er pris som skal telle, men også bærekraft. Man skal også passe på at de som leverer er seriøse. Anstendige arbeidsvilkår, at virksomheter har lærlinger, og gjør ting mest mulig klima- og miljøvennlig, sier Breiland. 

Så hvordan skal det bli enklere dersom mange flere virksomheter enn før må følge enda flere regler?

I dag er det komplisert å finne fram i regelverket for små og mellomstore bedrifter. Dette er også en utfordring for små innkjøpere. Målet med dette lovutvalgsarbeidet er at man ikke skal bruke unødvendig tid på papirarbeid, sier næringsminister Vestre. 

Nye smartere løsninger

Vestre trekker frem et enormt potensial innenfor innovasjon som kan ligge i offentlige innkjøp.

- Det er et enormt potensial som ligger i å fremme nye smarte løsninger, sier Vestre. 

Til våren kommer lovutvalget med ytterligere anbefalinger, og i mellomtiden skal anbefalingene som er kommet behandles politisk.

Marianne Breiland med NOU-en.

LO vil jobbe for at det blir stilt seriøsitetskrav i flere kontrakter fremover, og at disse faktisk kontrolleres, sier næringspolitisk rådgiver Marianne Breiland. Foto: Linda Reinholdtsen/LO.

I Frifagbevegelse kan du lese mer om hvilke og hvordan LO mener krav bør stilles.