En gyllen mulighet for inkludering

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Maskot/NTB

En gyllen mulighet for inkludering

Andel som er i jobb øker i takt med veksten i arbeidsmarkedet. - En gyllen mulighet til å inkludere enda flere i arbeidslivet, sier LO-lederen.

Andelen sysselsatte er høyere og andelen arbeidsledige er lavere, sammenlignet med før pandemien.

Men et samfunnsnotat fra LOs samfunnspolitiske avdeling viser at på tross av det, er antallet personer registrert med nedsatt arbeidsevne hos NAV 10 prosent høyere enn før pandemien.

Over 200 000 mennesker er nå registrert med nedsatt arbeidsevne, det er 17 500 flere enn i mars 2019. 44 600 er under 30 år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener vi nå må bruke den gode veksten i arbeidsmarkedet til å hjelpe flere av disse inn i arbeidsmarkedet.

- Vi har nå en gyllen mulighet til å inkludere enda flere inn i arbeidslivet – også de som har litt lengre vei inn.

Samtidig er LO-lederen bekymret for langtidsledigheten. Tross bedringen i arbeidsmarkedet har vi fortsatt 58 500 langtidsarbeidssøkere som har vært ledige i mer enn 6 måneder.

- Det vi vet er at risikoen for å havne utenfor øker med varigheten til arbeidsløshetsperioden. Og vi har sett at arbeidssøkerne i større grad har hatt lenger ledighetsperioder nå enn før pandemien, sier Følsvik.

Hun har følgende beskjed til NHO og medlemsbedriftene:

Jeg vet at dere sliter med å fylle stillinger. NHOs kompetansebarometer har lenge vistat en stor andel NHO-bedrifter har et udekket kompetansebehov. Ta grep. Invester i den arbeidskraften dere har og åpne arbeidsplassene for de som står litt lenger unna arbeidslivet, sier Følsvik.