Uanstendig at nyutdannede utnyttes til ulønnet arbeid

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
AdobeStock

Uanstendig at nyutdannede utnyttes til ulønnet arbeid

Den siste tida har LO fått flere henvendelser fra unge voksne om ubetalte internships eller praktikantstillinger. – Å utnytte sårbare nyutdannede til å jobbe gratis er uanstendig, sier ungdomsrådgiver i LO Sindre Hornnes.

Sosial dumping

– Vi får henvendelser fra unge som er desperate etter å komme seg ut i arbeid, og som er villige til å gjøre nesten hva som helst for å få en fot innafor, forteller Hornnes.

I forrige uke fikk en virksomhet i motebransjen skarp kritikk i sosiale medier etter en ulønnet jobbannonse.

Holzweiler har nå trukket annonsen og har varslet at de vil etterbetale alle praktikanter som har jobbet ulønnet hos dem.

Hornnes og LO mener det er veldig bra at Holzweiler rydder opp, og at søkelyset er på denne problematikken nå.

Utbredt i flere bransjer

– Men denne praksisen er dessverre ikke uvanlig i motebransjen, og det skjer også i andre bransjer. Fellesnevneren for alle bedrifter som blir tatt med buksene nede, er at de mener de har gjort en feil og at dette er et engangstilfelle. Det er dessverre ikke alltid slik, sier ungdomsrådgiveren, som også har ansvar for LOs Sommerpatrulje.

TV2 har den siste uka skrevet flere saker om ulønnede stillingsannonser.

Hornnes bekrefter at LO har fått inn flere henvendelser i det siste.

Ungdomsrådgiver i LO, Sindre Hornnes mener de unge blir utnyttet.

– De har fortalt at de blir lokket med løse løfter som for eksempel at de får betalt jobb etter at de har jobbet gratis en stund. Det er også flere som har fortalt at de jobber gratis for å få erfaring på CV-en, sier han og fortsetter:

– Det er en amerikanisering i arbeidslivet der du skal være takknemlig for at du får bruke tiden din der, selv om det er gratis arbeid. Sånn skal vi ikke ha det i Norge, sier han.

På grunn av korona har svært mange av jobbene som unge og studenter kunne få, vært borte.

Det har rammet dem hardt økonomisk, og de mangler dessuten sårt tiltrengt arbeidserfaring for å komme seg på beina igjen. 

– I lys av den tøffe prisen unge arbeidsledige og studenter har betalt for korona, synes jeg det er helt utrolig uanstendig og kynisk når virksomheter nå utnytter de unge, mener Hornnes. 

Arbeidspraksis er positivt

Praktikantstillinger er ikke negativt i seg selv, og kan bidra positivt til å lette overgangen mellom utdanning og arbeidslivet. ­

– Men vi må passe på at praktikanten ikke utnyttes økonomisk. Vi mener det beste er at slik praksis foregår under utdanning, der utdanningsinstitusjonen kan følge opp og tilrettelegge det faglige innholdet, sier ungdomsrådgiveren.

LO oppfordrer utdanningsinstitusjonene til å fortsette med og styrke samarbeidet med næringslivet, slik at man styrker arbeidslivsrelevansen for studenter.

Kontakt