Streiken får bred støtte fra mange land

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
streik
STREIKEMARKERING: – Det er spesielt gledelig at man i mange land også har fått med seg hvorfor vi streiker, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Her fra en streikemarkeringen på Youngstorget tidligere denne uka.

Streiken får bred støtte fra mange land

Solidariteten og engasjementet hos de streikende vekker både oppsikt og beundring verden over.

Lønnsoppgjøret 2024

– Det er spesielt gledelig at man i mange land også har fått med seg hvorfor vi streiker. Vi skal ha økt kjøpekraft, men vi skal også ha enda mer til de med lave lønninger og redusere forskjellene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Det gjør altså sterkt inntrykk langt utenfor landegrensene at mange streiker for at fagforeningskamerater som har mindre, skal få mer, legger hun til.

LO har fått mange henvendelser i forbindelse med streiken fra den internasjonale fagbevegelsen.

– I mange land har arbeidsfolk tapt kjøpekraft, samtidig som presset på streikeretten øker internasjonalt, for eksempel i Storbritannia. Derfor angår det som skjer i Norge, også dem. Vi demonstrerer jo hvorfor streikevåpenet finnes, sier LO-lederen.

– Imponerende mobilisering

Britisk fagbevegelse TUC representerer 5,5 millioner medlemmer og stiller seg unisont bak LO i denne streiken.

– Det er en imponerende mobilisering, sier TUC-lederen i Storbritannia, Paul Nowak.

TUC gir LO og alle medlemmene all sin støtte, og legger til at de beundrer motet og innsatsviljen til alle de streikende.

Den tyske fagbevegelsen sier i sine støtteerklæringer at økt kjøpekraft og bedring av lønn i lavlønnsgruppene er viktige krav også i Tyskland. De streikende får derfor full støtte også derfra.

Amerikanerne (AFL-CIO) sier på Twitter at de står skulder til skulder med sin søsterorganisasjon LO i Norge, og at de støtter kravet om økt kjøpekraft.

– Når næringslivet går bra og bedriftene har store overskudd, må arbeidstakerne få sin rettmessige del også, sier amerikanerne som representerer 12,5 millioner medlemmer.

Lignende støtterklæringer kommer også fra Spania og de nordiske landene, samt «Europa-LO», ETUC.