LO bryter lønnsforhandlingene med NHO

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av LO-leder Peggy Hessen Følsvik  foran fagforeningsfaner.
FØLGER PRISVEKSTEN: For LO er det viktig å sikre at lønningene følger prisveksten og at ikke stadig mer går til eierne, som har vært tilfellet i deler av næringslivet.

LO bryter lønnsforhandlingene med NHO

– Det var ikke mulig å få framdrift i forhandlingene. Derfor må vi nå be riksmekleren om hjelp, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Lønnsoppgjøret 2024

Etter fire dager med lønnsforhandlinger, brøt LO med NHO torsdag 30. mars. Nå har LO varslet plassoppsigelse for 185 000 medlemmer. Hvem som blir tatt ut i streik i første omgang offentliggjøres på LOs hjemmeside kl. 16.00 tirsdag 11. april.

– To år på rad har flertallet av arbeidstakere opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten deres. Når målet vårt er å utjevne forskjeller mellom folk og sikre at norske arbeidstakere får sin del av verdiskapingen, kan vi ikke sitte stille og se på at den trenden skal fortsette i år, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Det er skuffende at NHO ikke ville komme arbeidstakerne i møte. Derfor må vi nå be om hjelp fra Riksmekleren i håp om å komme til enighet der, legger hun til.

Prioriterer økt kjøpekraft

LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, prioritere likelønn og motvirke lavlønn.

– Norske arbeidstakere har tatt ansvar gjennom flere utfordrende år for norsk arbeidsliv, med pandemi og høy prisvekst. Mange bedrifter går nå veldig godt og overskuddene er høye. Da mener vi det er en selvfølge at også arbeidstakerne skal ha sin del av denne verdiskapingen, sier LO-lederen.

Kan bli streik fra 16. april

Hessen Følsvik legger til at for LO er det viktig å sikre at lønningene følger prisveksten og at ikke stadig mer går til eierne, som har vært tilfellet i deler av næringslivet. 

LO og NHO møtes til mekling hos Riksmekleren 14. april med forhandlingsfrist midnatt 15. april. Hvis man ikke kommer til enighet her, blir det streik fra arbeidsdagens begynnelse 16. april. Omfanget av en eventuell streik meldes til Riksmekleren og NHO tirsdag 11. april.

Fakta:

  • LO og NHO forhandler og skal bli enige om lønna til 185 000 ansatte i NHO-organiserte bedrifter. Hvor mange som faktisk blir tatt ut i streik avgjøres i forkant av meklingen 14. april.
  • Plassoppsigelse er nødvendig for å iverksette en arbeidskonflikt. Den meldes for samtlige arbeidstakere på de tariffavtalene som omfattes av en eventuell konflikt. Dette må gjøres senest 14 dager før en streik kan iverksettes.
  • Plassfratredelse er et varsel om hvor mange arbeidstakere som faktisk skal tas ut i streik. Det må meldes senest fire dager før man iverksetter en streik. 

Kontakt