– Vi skal ha vår del av kaka

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
SKAL HA VÅR DEL: – Lønnsoppgjøret handler om at vi skal ha vår del av kaka, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i hennes tale under LOs representantskapsmøte før årets lønnsoppgjør.

– Vi skal ha vår del av kaka

Det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapingen falt. – Overskuddene må komme de ansatte til gode, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Lønnsoppgjøret 2024

– Lønnsoppgjøret handler om at vi skal ha vår del av kaka! Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen heller, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik under LOs representantskapsmøte før årets tariffoppgjør.

Imidlertid er det dessverre det som har skjedd det siste året. Kapitaleierne i industrien har stukket av med mer av verdiskapingen. Mindre av verdiskapingen har blitt lagt igjen i lønningsposen til de ansatte.  

Sikre jevn fordeling

Et viktig prinsipp for måten vi forhandler lønn på i Norge - den såkalte frontfagsmodellen - er å sikre en jevn fordeling av verdiskapingen til kapital og arbeidskraft.  

– Men det siste året er det faktisk det motsatte som har skjedd. Kapitaleierne har stukket av med mer av verdiskapingen enn tidligere. Den såkalte lønnsandelen har blitt mindre, sa LO-lederen.

Lavere lønnsandel

I de siste ti årene var lønnsandelen i gjennomsnitt på 83 prosent i industrien. Det betyr at av 100 kroner skapt i verdier i bedriftene, gikk 83 kroner til lønn og 17 kroner til overskudd.

– I fjor var lønnsandelen nede på 78 prosent. Det betyr at det går godt i bedriftene – men overskuddet har kommet eierne til gode. Ikke de ansatte. Og sånn kan vi ikke ha det – ikke over tid, understreket hun og la til:

– Det skal jeg love dere at jeg kommer til å fortelle til Ole Erik Almlid når vi møtes på Næringslivets hus om en måneds tid.

Les hele talen her (pdf)

Se representantskapsmøtet i opptak her