– Vårt mål er å utjevne forskjeller

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av lønnsforhandlingene LO og NHO
Tormod Ytrehus, LO Media LØNNSOPPGJØR: Mandag overleverte LO-leder Peggy Hessen Følsvik LOs krav til NHO, under under oppstarten av tarifforhandlingene.

– Vårt mål er å utjevne forskjeller

Rettferdig fordeling av overskuddet og å sørge for at lønningene følger prisveksten, det er to av målene til LO under tariffoppgjøret.

Lønnsoppgjøret 2024

– Vi har det samme målet - nemlig å sørge for et best mulig oppgjør for våre medlemmer. Å sørge for rettferdig fordeling av overskuddet. Men samtidig er det sånn at vi står på hver vår side av en interessekonflikt. Mellom arbeid og kapital. Vi har hver våre hensyn å ta.

Dette sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun overleverte LOs krav til NHO under oppstarten av tarifforhandlingene mandag.

– Det er et stort ansvar vi tar på oss når vi begynner tarifforhandlingene i dag. Direkte skal vi forhandle om lønna for 185 000 ansatte NHO-området, men det vi gjør denne uka påvirker mange flere enn det. Det er et ansvar vi i LO tar med det største ansvar, fortsatte hun. 

Hun sa videre at LO har sagt tydelig fra om at deres mål er at folk flest skal gå ut av dette året med en reallønnsøkning.

– I to år nå har prisveksten vært høyere enn lønnsveksten for flertallet av arbeidstakerne. Når vårt mål er å utjevne forskjeller mellom folk og sikre at norske arbeidstakere får sin del av verdiskapingen, så kan ikke vi sitte stille å se på at den trenden fortsetter.

Hun viste til at det handler om å sikre at lønningene følger prisveksten og at ikke stadig mer går til eierne. Det handler også om å sørge for at ulikhetene ikke øker for mye.

Les hele LOs vedtak her.