Verre kår for arbeidsfolk verden over

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Arbeidende kvinne i fabrikk i Asia. Foto.
Dette viser at det er viktigere enn noensinne å bekjempe mot ulikhet og antidemokratiske krefter, sier Peggy Hessen Følsvik.

Verre kår for arbeidsfolk verden over

Årets Global Rights Index er dyster lesning. Det har ikke vært målt så omfattende brudd på arbeidstakerrettigheter tidligere. - Virkelig rystende at det står så ille til, sier Peggy Hessen Følsvik.

Internasjonalt

Det er den internasjonale fagbevegelsen ITUC som hvert år står bak «Global Rights Index».

Årets måling, som kårer 148 av verdens land etter hvordan grunnleggende arbeidstakerrettigheter respekteres, er den niende som er gjort.

Omfattende og grove brudd

Forbud mot å organisere seg, brudd på streikeretten og ingen rett til kollektive forhandlinger er hverdagen for de fleste arbeidstakere i verden. I tillegg er stadig flere arbeidsfolk utsatt for vold og andre grove overgrep.

I år står det altså verre til enn noen gang. En viktig grunn er at demokratiet er under press, mener LO-lederen.

- Dessverre ser vi at faglige rettigheter ofte forvitrer i takt med dårligere vilkår for demokrati, sier Peggy Hessen Følsvik.

- Jeg har selv møtt fagforeningssøstre og brødre fra Eswatini og Zimbabwe, og en rekke andre farlige land. Det gjør dypt inntrykk hvor farlig fagforeningsarbeid er, og overgrepene og truslene mange utsettes for, sier Hessen Følsvik.

Eswatini og Guatemala er i år nye land inne på lista over de ti landene hvor det er dårligst kår for arbeidsfolk. Ellers er Bangladesh, Belarus, Brazil, Colombia, Egypt, Myanmar, Filippinene og Tyrkia inne på verstinglista for 2022.

Flere kriser på samme tid

ITUCs generalsekretær Sharon Burrows sier at arbeidstakere verden over har havnet i frontlinjen av flere ekstraordinære kriser samtidig; historiske nivåer av ulikhet, en pandemi som har lagt arbeidsfolk sine liv og levebrød i grus, klimakrisen, og ødeleggende konflikter.

Demokrati og organisasjonsfrihet henger sammen, derfor understreker LO-lederen viktigheten av å støtte opp under faglige rettigheter internasjonalt.

- Dette viser at det er viktigere enn noensinne å bekjempe mot ulikhet og antidemokratiske krefter, og at vi med nær sagt alle midler kjempe for demokrati, menneskerettigheter og faglige rettigheter, avslutter LO-lederen.

Her kan du lese mer om den globale rettighetsindeksen.