LO-gjennomslag for migrant-senter i Qatar

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Steinar Krogstad på talerstolen
KONGRESS: Steinar Krogstad talte under ITUC-kongressen i Melbourne.

LO samlet støtte til migrant-hjelp i Qatar

Under ITUC-kongressen i Melbourne samlet LO støtte for et senter for migrantarbeidere i Qatar.

Internasjonalt

– VM i fotball er i gang, men kampen fortsetter for migrantarbeiderne i Qatar. Jeg er bekymret for hva som vil skje med deres situasjon etter at VM er over, sa LOs 2. nestleder, Steinar Krogstad, under ITUC-kongressen i Melbourne.

International Trade Union Confederation er en internasjonal fagforeningsorganisasjon, og ITUC-kongressen ble arrangert fra 17. til 22. november 2022 i Melbourne, Australia. 

Under kongressen la Krogstad frem en uttalelse på vegne av 35 fagorganisasjoner verden over, med oppfordring til beskyttelse av migrantarbeidere i Qatar. Fagbevegelsen har kjempet for migrantarbeidernes rettigheter i Qatar helt siden landet ble tildelt VM. 

Qatars over to millioner gjestearbeidere har ikke rett til å streike, organisere seg eller forhandle om lønn. Mange av dem lider under svært dårlige arbeidsforhold, med lav lønn, lange dager og trusler om vold. 

Foreslo migrantsenter

Under ITUC-kongressen for internasjonal fagbevegelse i Melbourne, samlet LO støtte til kravet om opprettelsen av et senter for migrantarbeidere i Qatar som kan bistå de som har behov for hjelp. 

– Dette senteret bør drives av migranter og tilby gjestearbeidere hjelp med rettigheter, juridisk hjelp og tilby kompetanseheving for tillitsvalgte, sier Steinar Krogstad. 

Qatar ga etter

Som en følge av presset fra LO og de andre fagorganisasjonene som signerte oppropet, blir det nå opprettet et permanent ILO-kontor, etablert av ILO og Qatar i fellesskap, hvor også internasjonale fagforeninger skal spille en rolle.

– Det er på tide å forene kreftene og stille seg bak migrantarbeiderne i Qatar. Vi må jobbe for den eneste bærekraftige, langsiktige løsningen, nemlig retten til å organisere seg, forhandle og streike, sa Krogstad da han la frem uttalelsen.

Les hele uttalelsen om migrantarbeiderne i Qatar her.