Flom i Malawi

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av innbyggere i Malawi
Den tropiske syklonen «Freddy» har rammet Malawi hardt. FOTO: REUTERS/Esa Alexander

Fagbevegelsen ber myndighetene ta ansvar etter syklonen «Freddy»

LOs partnere er rammet av syklonen «Freddy». Landsorganisasjonen MCTU ber myndighetene ta ansvar for å sikre forholdene til arbeidere gjennom krisen.

Internasjonalt

Dødstallene fortsetter å stige etter syklonen «Freddy» inntraff Malawi forrige helg.

LOs partner i Malawi oppgir at nærmere 190.000 mennesker så langt har blitt fordrevet fra hjemmene sine, mens 42.000 hus har blitt ødelagt. Åkre er oversvømt, og avlinger og husdyr har blitt vasket bort. 500 har mistet livet. Fortsatt er flere savnet.

På bare noen dager har det kommet like mye regn som det gjør i løpet av et halvt år.

President Lazarus Chakwera i Malawi har erklært unntakstilstand i landet.

- Dette er en klar indikasjon på at det vil bli hungersnød i de berørte områdene, sier
Madalitso Njolomole, generalsekretær i Malawi Trade Union Congress (MTCU).

Han er bekymret over konsekvensene syklonen vil ha for arbeidere, husholdninger, matsikkerhet, næringsliv og økonomi. Ødeleggelsene er spesielt store i de sørlige regionene.

Madalitso Njolomole, generalsekretær i MTCU.

Trepartsdialog om krisen

Njomoloe forteller at organisasjonen har hatt en trepartsdialog med myndighetene for å bedre forholdene for arbeidere og deres familier gjennom krisen de star i.

Representanter fra arbeidsgivere, myndighetene og fagforeningene møttes i Blantyre sist uke for å bli enige om et handlingsprogram for å håndtere katastrofen.

I erklæringen er det fokus på arbeidsgiveres og myndighetenes solidariske og økonomiske ansvar for å hjelpe arbeidere som har mistet muligheten til å jobbe som følge av syklonen. Det står også at myndighetene må bistå næringsliv og lokalsamfunn med hjelpepakker.

- Vi har bedt arbeidsgivere om om at arbeidere som ikke jobber gjennom denne tiden ikke trekkes i lønn eller mister jobben. Arbeidsgiverne har et særskilt ansvar for å overvåke syklonen slik at arbeidere ikke oppholder seg på utrygge steder, sier Njolomole.

MTCU ber også myndighetene iverksette klimasmarte intiativer som kan beskytte Malawi fra lignende naturkatastrofer i fremtiden, og ber om at det rekruterres flere personer til nødhjelpsarbeidet som er i vente.

Det er store ødeleggelser i Malawi etter at syklonen Freddy inntraff. 

Takker internasjonale organisasjoner

Syklonen vil ramme Malawi på flere områder i lang tid fremover. Flere steder er det umulig å komme seg frem, og veier og strømnett er nede i store deler av landet.

Njomole fra MCTU ønsker å trekke frem en spesiell takk til alle som har bistått i hjelpearbeidet fra lokale organisasjoner, myndigheter og internasjonale organisasjoner.

- Det er oppmuntrende å se alt som gjøres for å hjelpe gjennom dennne tiden. Hjelpearbeidere har gitt forsyninger av klær og mat, og bygd midlertidige oppholdssteder. Myndighetene i Zambia og Tanzania har fløyet inn helikoptere og bistått i redningsarbeidet på steder der det hadde vært umulig å komme til ellers, sier han.

Tirsdag ble det klart at Norge bidrar med 60 millioner kroner for å dekke humanitære behov. Bistanden gis til UNICEF og Verdens matvareprogram, og går til mat, medisinser, husly, beskyttelse, rent vann og hygiene.

Millioner av mennesker i Mosambik og Madagaskar er også rammet av syklonens herjinger. Ifølge World Metrological Organization kan syklonen sette rekord som den lengstvarende tropiske syklonen noen sinne. 

Kontakt

Kontakt