Fagbevegelsen i offentlig sektor i Sør-Afrika snur ryggen til ANC

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO-sekretær Terje Olav Olavsson er tilstede på COSATU kongressen Foto: Olav Andresen

Fagbevegelsen i offentlig sektor i Sør-Afrika snur ryggen til ANC

Forbundene i offentlig sektor i COSATU foreslår å kutte samarbeidet med ANC. LO-sekretær Terje Olav Olavsson er tilstede på kongressen i Johannesburg og oppfatter situasjonen som et meget sterkt signal.

Internasjonalt

Sør-Afrikas landsorganisasjon, Congress of South African Trade Unions (COSATU), holder denne uken kongress i Johannesburg der 2500 delegater er tilstede.

COSATUs president Zingiswa Losi åpnet kongressen mandag med en sterk tale, hvor hun advarte regjeringen og ANC om at radikale endringer må til for å få bukt med de sosiale forskjellene i landet.

ANC var invitert til å holde en fagligpolitisk tale for å svare ut COSATUs krav. Men da partiets talsmann, Gwede Mantashe, skulle tale, gikk delegatene fra offentlig sektor til demonstrasjon mot talerstolen og nektet ANC å få ordet. Demonstrantene fikk med seg kongressen til å synge “hamba Gwede” (Trekk deg Gwede) - “asinamali” (Vi har ingen penger) og referer til at folk flest har mindre å rutte med svært høyre strømpriser, økte matvarepriser, kutt i lønninger med å avlutte tariffavtalen i offentlig sektor.

Forbundene i offentlig sektor foreslo å kutte samarbeidet med ANC og heller støtte kommunistpartiet SACP neste nasjonalvalg i 2024.

LO sekretær Terje Olav Olsson gjester kongressen og oppfatter situasjonen som et meget sterk signal til ledelsen i ANC (African National Congress).