– Langt flere blir direkte ansatt istedenfor innleid

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av Peggy Hessen Følsvik
Adobe Stock POSITIVE ENDRINGER PÅ ARBEIDSPLASSEN: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er sikker på at de nye endringene vil bidra til flere faste, trygge jobber og mindre innleie.

– Langt flere blir direkte ansatt istedenfor innleid

Forbud mot innleie av arbeidskraft er en etterlengtet seier i kampen mot sosial dumping. Arbeidsplassene vil fortsatt være der, forskjellen blir direkte ansatt istedenfor innleid, med bedre og tryggere arbeidsbetingelser.

Arbeidsmiljø

LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot å ta den udokumenterte skremselsprograndaen fra NHO for god fisk. NHO Service og Handel påstår at innleide vil bli arbeidsledige som følge av lovendringen som nå har tredd i kraft.

– Byggebransjen kommer jo ikke til å stoppe opp, behovet for arbeidskraft er det samme.

- Meld deg på LOs nyhetsbrev

Peggy Hessen Følsvik er sikker på at endringene vil bidra til flere faste, trygge jobber og mindre innleie.

– Det blir definitivt flere fast ansatte. Alternativet til innleie er faste, hele stillinger, sier LO-lederen.

Flere faste og trygge jobber

– I deler av arbeidslivet har vi sett at bruken av innleid arbeidskraft har fått bre om seg. Arbeidsfolk har måtte betale prisen for det. Det blir det slutt på nå, sier hun. 

Det kan tillitsvalgt i Fellesforbundet Johan Henry Eide skrive under på. Han er hovedtillitsvalgt i entreprenørbedriften Hent. Bedriften har over 1100 ansatte og har hatt innleid arbeidskraft som en viktig del av arbeidsstokken. Før jul kom det et vesentlig skifte. Bedriften startet nemlig forberedelsene allerede før innleieforbudet kom.

– Vi i Hent har nå ansatt 187 personer, som tidligere var innleid, i fast jobb, sa Johan Henry Eide i november.

Hent er en av mange entreprenører som ansatte direkte før og etter jul.

Løsarbeidere er dårlig business

Bemanningsbransjen har gjennom to tiår gitt grobunn for løsarbeid, nulltimerskontrakter og usikre arbeidsvilkår – på bekostning av faste hele stillinger og direkte ansettelser.

– Innleie gir dårligere arbeidsvilkår og er dårlig business for bedriften, ifølge Hessen Følsvik.

Hun viser til tillitsvalgte som kan fortelle om arbeidsplasser der man henter inn leiearbeidere til å ta de tyngste jobbene, uten å måtte ta kostnadene, når de blir syke eller skadet. Dokumentasjon fra både Arbeidstilsynet og Sintef viser at denne typen løse tilknytninger øker risikoen for skader og ulykker.

– Ny lov og nytt regelverk vil bety at arbeidstakerne nå vil bli tryggere og flere vil vite at de har en jobb å gå til rundt neste sving, sier LO-lederen.