Endelig får jentene fly på ski

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av to kvinnelige skiflyvere.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix LIKESTILLINGSHISTORIE: Denne helga ble det skrevet likestillingshistorie. – Jeg har nesten ikke ord som kan beskrive hvor gledelig dette er, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. 

Endelig får jentene fly på ski

Denne helga ble det skrevet likestillingshistorie. Kvinner får endelig konkurrere i skiflyvning. Etter en lang og nesten ubeskrivelig vanskelig kamp.

– Jeg har nesten ikke ord som kan beskrive hvor gledelig dette er, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. 

Helt siden idretten ble organisert fra 1860-tallet har fordommer og manglende kunnskap om kvinnekroppen forhindret jenter fra å drive med sport. Bekymringene for at det svake kjønn kunne overanstrenge seg, satt dypt:

Kvinner trengte å spare energi til reproduksjon, skriver Hege Duckert i boka «Norsk kvinnehistorie». Blant annet skihopp var strengt forbudt - ristingen i nedslaget kunne nemlig forskyve livmoren.

Trosset fordommene

– Men mange jenter og kvinner har heldigvis trosset fordommene, sier Hessen Følsvik, og trekker fram Anette Sagen, Line Jahr, Silje Opseth og Maren Lundby som har tatt tøffe fighter for å få like muligheter.

LO var hovedsamarbeidspartner for hopplandslagene i seks år. I denne perioden fikk kvinnehopp seg et skikkelig løft. Likestilling i hopp var også en av de viktigste grunnene for samarbeidet. 

Varslet søksmål

8. april i fjor sendte NISO-leder Erlend Hanstveit og LO-advokatene et brev til FIS, der det blant annet sto: «Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere i skiflyvning bare fordi de er kvinner, er diskriminerende». 

LO-advokatene varslet søksmål mot FIS for brudd på EUs likebehandlingsregler.

Nå har FIS endelig snudd.

– En milepæl. Så i dag skriver vi altså likestillingshistorie. Vi i LO skal ikke ta på oss all æren for at FIS til slutt tillot skiflyvning. Det er det mange som har jobbet med mye med over mange år. Men vi tror at brevet hjalp litt, sier LO-lederen.

– Vi har heldigvis kommet over kulen når det gjelder likestilling i idretten, men vi har ennå ikke landet. Vi skal kjempe videre til vi får et perfekt telemarknedslag.