– Viktig at arbeidet mot dårlige arbeidsforhold i Qatar fortsetter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
ETUC-kongressen.
DRAR NYTTE: – Vi mener at staten i Qatar drar nytte av at verdens oppmerksomhet har blitt mindre etter VM. Det ble gitt løfter om varige endringer som vi frykter ikke blir innfridd, sier 2. nestleder i LO Steinar Krogstad. Her fra talerstolen i Berlin under ETUC-kongressen.

– Viktig at arbeidet mot dårlige arbeidsforhold i Qatar fortsetter

Situasjonen for arbeidere i Qatar var blant sakene på dagsorden på ETUC-kongressen. Kongressen understreker betydningen av å opprettholde trykket mot myndighetene i Qatar for arbeidstakeres sikkerhet og rettigheter. 

Steinar Krogstad, 2. nestleder i LO, mener det er viktig at verdens oppmerksomhet mot de elendige arbeidsforholdene for arbeiderne i forkant av fotball-VM fortsetter, nå som lysene er slukket på fotballarenaene er slukket.

– Derfor er det bra at DEFS i en uttalelse viser dyp bekymring over tilstanden til arbeidstakerrettigheter og grunnleggende friheter i Qatar. Vi mener at staten drar nytte av at verdens oppmerksomhet har blitt mindre etter VM. Det ble gitt løfter om varige endringer som vi frykter ikke blir innfridd, sier Krogstad. 

– Grunnleggende rettigheter fortsatt ikke innført

Qatar-regjeringen ga i sin tid løfter til ILOs styrende organ om at den ville reformere lovgivningen og samarbeide med fagforeninger for å sikre arbeidere i forbindelse med VM. Selv om arbeidstakernes rettigheter ble forbedret i lovverket, som endring av kafala-systemet, ble de i liten grad håndhevet.

Grunnleggende rettigheter som retten til å organisere seg og forhandle lønns- og arbeidsvilkår er fortsatt ikke innført.