- Vi må kunne redde både oss selv og andre

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av  LO-sekretær Are Tomasgard
Foto: Trond Isaksen/LO I FRONT: LO-sekretær Are Tomasgard mener at Norge kan være i front på beredskap neste gang en pandemi rammer.

– Vi må kunne redde både oss selv og andre

Det er ikke garantert at andre land redder oss med vaksiner neste gang en pandemi rammer. Den jobben bør vi starte på selv, allerede nå.

– Det er ikke sikkert at andre land vil være i stand til å hjelpe oss i en framtidig pandemi som sprer seg enda raskere, og med høyere dødelighet enn koronapandemien, slår LO-sekretær Are Tomasgard fast.

– Dypt bekymret 

Tomasgard er utnevnt av regjeringen til å sitte i både totalberedskapskommisjonen, energikommisjonen og forsvarspolitisk utvalg på vegne av LO.

Han er dypt bekymret for Norges evne til å komme seg gjennom den neste store pandemien. Eller en lignende krise som følge av for eksempel en naturkatastrofe.

– Vi må sette oss i stand til å hjelpe både oss selv og andre, og det gjelder flere samfunnsområder. Men ett område der vi har særlige fortrinn, og kan starte allerede nå, er innen helseindustri. Med produksjon av særlig vaksiner og medisiner, men også andre helserelaterte produkter, sier LO-sekretæren.

I front på beredskap 

LO og NHO har tidligere gått sammen om å framheve nettopp norsk helseindustri, ikke bare fordi potensialet er stort, men også fordi det passer godt inn i regjeringens ambisjoner om å skape flere arbeidsplasser og øke eksportinntektene.

– Jeg mener det er enda viktigere at Norge kan være i front på beredskap og evnen til å ivareta folkehelsen neste gang en pandemi rammer, slår Are Tomasgard fast.

Tomasgard mener Norge har omstillingsdyktige arbeidstakere. 

– Vi må ha flere industrier oppe og gå når oljen er på hell og vi har virkemiddelapparatet på plass. Det er vinn-vinn på alle nivåer. Norge er allerede verdensledende på flere felt innen medisinsk forskning, vi har nobelprisvinnere i medisin i arbeid. Alt ligger til rette, dette må utnyttes bedre, sier Tomasgard.

I Hurdalsplattformen ønsker regjeringen «å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge», og den vil «etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

– Det er ingen grunn til å vente med å sette i gang, avrunder Tomasgard.

Kontakt