Det ga håp å se hvordan AUF har gjort Utøya om til et verksted for demokrati, men samtidig veldig emosjonelt å minnes hva som skjedde her for gjestene fra blant annet Ukraina, Tunis, Ghana, Oman, Filippinene og Palestina.

Demokratiet truet av høyreekstreme

LOs internasjonale kongress-gjester besøkte Utøya tirsdag. En brutal påminnelse om at demokratiet flere steder i verden er under press. – Det var virkelig hardt å gå i land på denne vakre øya med en så smertefull historie, forteller Jesús Gallego García.

García er internasjonal sekretær i UGT, spansk LO og forteller:

- For mye tristhet og smerte. Jeg klarte ikke engang å gå inn i den gamle caféen hvor ungdommer i AUF ble fanget og skutt av en kaldblodig morder gjennomsyret av høyreekstremt hat. Ungdommer som engasjerte seg for bedre og mer rettferdig verden.

Ekstreme på frammarsj

Jesús Gallego García var med gruppen av internasjonale gjester til LO-kongressen, tillitsvalgte i fagbevegelse fra Ukraina, Oman, Filippinene, Palestina, Tunis, Ghana, Frankrike og Cuba blant annet.

Mens vi gikk rundt på øya, ble mange av oss minnet om at angrep på demokrati og menneskerettigheter i økende grad skjer i våre hjemland, forteller Jesús Gallego García fra Spania.

 

- Mens vi gikk rundt på øya, ble mange av oss dessverre minnet på at angrep mot demokrati og menneskerettigheter i økende grad skjer i våre hjemland. I Spania er høyreekstreme på full frammarsj. Og de bruker en stadig mer brutal retorikk, sier García.

En annen historisk parallell til Spania er minnemerket over AUF-ere som mistet livet under den spanske borgerkrigen. To dager før Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya, ble det avduket en minnetavle ved kafébygget på toppen av øya.

Minnesmerket hedrer fire AUF-ere som falt i kamp mot fascismen og general Franco 75 år tidligere. Få dager etter minnetavlen, hadde organisasjonen fått mange nye falne. Denne gangen som ofre for en norsk, høyreekstrem fascist på AUFs egen øy.

Øya som reiste seg

AUF bruker Utøya for å skape politisk engasjement, for å minnes og som læringssenter for demokrati.

AUF tror at kunnskap kan overvinner fremmedfrykt, hatytringer og konspirasjonsteorier.

Hvert år kommer titusenvis norsk og internasjonal ungdom til øyas demokratisenter. Her kan du lese mer: https://utoya.no/

Kontakt

Pressetelefon

Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse

Telefon: 23 06 18 00

E-post: presse@lo.no