Yara sin direktør på Herøya Ole-Jacob Siljan advarte kraftig om at dersom det ikke kommer mer ny kraft til Herøya innen 2031, vil det være fare for at arbeidsplasser vil forsvinne. Situasjonen vi står i er prekær og kraftbehovet øker dramatisk. Det viser en nasjonal kartlegging, som LO og NHO står bak. - Motstand mot fornybar kraft- og nettutbygging truer både eksisterende og nye arbeidsplasser, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid møtte ledelsen for de 4 største virksomhetene på Herøya samt tillitsvalgte, når de lanserte funnene i kraftløftet. Begge var alvorlig bekymret for de lokale politiske motstandene mot blant annet vindkraft i Grenland.
Bekymret for arbeidsplassene sine
I industriparken Herøya i Porsgrunn er det nå en reell bekymring på arbeidsplasser flyttes til USA, sier leder i Herøya Arbeiderforening, Tor-Morten Thorsen.
Kutt i klimautslipp og kompensasjonsordning er også en del av diskusjonen. Sammen med dyr strøm gir det dårlige rammebetingelser. Viktige industriarbeidsplasser kan gå tapt, legger Roger Hansen, hovedtillitsvalgt i Yara til.
I Telemark er det i dag et kraftoverskudd, som industrien nyter godt av.
LO og NHO er bekymret for at den kraften nettselskapene allerede har lovet å levere til industrien i Vestfold/Telemark-regionen i fremtiden, vil bety at kraftoverskuddet allerede er brukt opp.
- Det er bare en løsning på det, og det er å bygge ut mer raskt, sa Peggy.
Uten mer kraft blir det ikke nok og rimelig nok kraft for verken folk eller industri, sier LO-lederen.
Ute i verkstedet møtte de lærling Andreas Naper Simonsen (bilde på toppen) som startet sin læretid på verkstedet til Bilfinger for 5 mnd siden. Hans framtid i industrien avhenger av at det blir tilgang på mer og rimelig kraft.
Bekymringen er stor fordi man vet at forsvinner det en industriarbeidsplass kan det fort følge tre til fire andre arbeidsplasser med i dragsuget.
Vil du lese deg mer opp på dette kan du lese hele rapporten LO sine hovedsider her