Ny side

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Vil DU drikke vin med smak av apartheid?

LOs ungdomsutvalg med artikkel i Fri Fagbevegelse

LOs ungdomsutvalg i Vestfold og Telemark har skrevet en artikkel om segregering av svarte og hvite på Robertson Winery i Sør- Afrika. En vinprodusent som har varene sine på Vinmonpolet i dag. 

Artikkelen er publisert på Frifagbevegelse: https://frifagbevegelse.no/debatt/vil-du-drikke-vin-med-smak-av-apartheid-6.490.946937.f33b5bafa0

Du kan også lese hele artikkelen her:

Vil DU drikke vin med smak av apartheid?

Sør-Afrika hadde det verste systemet for segregering av samfunnet frem til 1994, da Nelson Mandela ble valgt til president. I dette samfunnet hadde de mørkhudede nesten ingen rettigheter. Dette var noe de levde med i generasjoner.
I 1994 ble Nelson Mandela president i Sør-Afrika og mange regner dette som slutten for apartheid, men var det egentlig det?

Selv om apartheid offisielt er over, så bærer samfunnet preg av fortiden, noen steder verre enn andre.

Fellesforbundet og Norsk Folkehjelp har i mange år vært til stede i Sør-Afrika i deres samarbeidsprosjekt. I år fikk de for første gang lov å komme inn på produksjonsområdet til vinprodusenten Robertson Winery. Her fikk de bekreftet det de hadde hørt rykter om:
at inne på fabrikken er det fremdeles segregert. Her har svarte og hvite egne toaletter og kantiner. På personalsammenkomster får kun de hvite servert alkohol, mens de fargede ikke får det. Er dette noe vi skal godta i 2023?

På Vinmonopolet i dag kan vi kjøpe vin som Robertson Winery har produsert. Vi i LO Vestfold og Telemark sitt ungdomsutvalg mener at Vinmonopolet må ta noen etiske valg der de bør revurdere om de skal ha Robertson Winery sine varer i sortimentet sitt, eller ikke.

LOs ungdomsutvalg kjenner på en bismak: er det greit at Vinmonopolet skal kunne selge varer som er produsert av bedrifter med rasistiske og diskriminerende holdninger?

 

Ungdomsutvalget LO Vestfold og Telemark