Portugal: Det Costa da så lite.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: www.portugal.gov.pt Statsminister António Costa overrasket de fleste ved å få flertall alene.

Portugal: Det Costa da så lite.

Det var å anse som en politisk sensasjon i våre dager. En sittende statsminister fra venstresiden António Costa , som mistet flertallet for et budsjett i parlamentet, skriver ut nyvalg og kommer tilbake med rent flertall. Svake tall i opinionsundersøkelser slo fullstendig feil på valgdagen da det portugisiske Sosialistpartiet sikret seg hele 42 prosent av stemmene.

Dermed fikk de, takket være valgordningen, rent flertall i parlamentet og kan dermed danne regjering alene. I den forrige valgperioden trengte de støtte fra Kommunistpartiet og et parti til på venstresiden. Da disse trakk teppet vekk under regjeringen i en uenighet om statsbudsjettet var det ingen som så for seg dagens bilde.

Costa har ledet landet i sju år hvorav nesten tre under pandemien. Han har klart å gjenoppbygge Portugals offentlige finanser etter finanskrisen og vil nå få tilgang til en tosifret milliardpakke i €uro fra EU for å gjenstarte økonomien. Han er en populær politiker, men ingen populist, men en hederlig sosialist av den gamle skolen.

Valget i Portugal er utypisk i Europeisk sammenheng på flere måter. At en statsminister blir gjenvalgt med større antall stemmer enn sist er uvanlig. At et klart synlig venstreparti får økende oppslutning, er sjeldent. På den annen side ble det tredje største partiet et klart høyreparti langt ute på høyresiden. Dermed får også Portugal et ekstremt høyreparti som i Frankrike, som i Tyskland og som i Italia. Men at venstresiden står så sterkt er uvanlig i dagens Europa.