Nederland har endelig fått seg ny regjering etter valget i mars. Skjønt ny og ny. Statsministeren er den samme og de fire partiene som deltar er de samme. Mark Rutte heter fortsatt statsministeren nå for fjerde gang og han har vært der helt siden 2010. Dermed er han den som har sittet lengst i EUs Råd, nest etter Viktor Orbán i Ungarn. I høst blir Rutte den som har vært lengst som statsminister i landet. Kun noen ministerrokader og nye navn gir litt mening til ordet "ny" regjering.
Det er uklart hva som egentlig har ført til at det har dratt ut så lenge i tid, hele 271 dager. Noen peker på at det statsministeren selv som i økende grad er blitt egenrådig i takt med hans statsministertid.
Men landet har vært sterkt plaget av korona og vært nedstengt i to omganger og er det fortsatt i dag.
For de som har studert den 50 sider lange regjeringserklæringen nøye finner man spor av en mer EU-vennlig linje ikke minst i økonomiske spørsmål. Nederland har sammen med Østerrike, Sverige og Danmark tilhørt den "frugative" firerbanden i EU, også omtalt som gjerrigknarkene som ikke vil at EU skal bruke for mye penger. Nå skal også lommeboka åpnes nasjonalt for å kunne bli klimanøytrale i 2050. Sentralt i dette er satsingen på to nye atomkraftverk i motsetning til nabolandet i sør, Belgia, som går inn for å stenge to av sine verk, men datoen er fortsatt ikke bestemt. Ruttes regjering har også fått sin første energi- og klimaminister som skal sørge for at et ekstra klimabudsjett på intet mindre enn 5000 milliarder kroner blir brukt til noe fornuftig.
Gro Harlem Brundtlands rekord om 50 prosent kvinner slås ganske kraftig i den nye regjeringen hvor hele 14 av 19 ministere er kvinner.