Katten i Downing Street 10 heter Boris.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Boris Johnson har skapt borgfred i Underhuset etter invasjonen av Ukraina.

Boris Johnson ble reddet av gong-gongen.

En uke er lenge i politikken, er et sitat som tillegges minst to britiske politikere. Denne uken gjelder utsagnet for den fortsatt sittende britiske statsminister Boris Johnson. Han ble reddet av gong-gongen eller med andre ord krigen i Ukraina. Dette omtales også som Churchill-effekten etter en av hans forgjengere som steg til maktens høyder på utbruddet av det som skulle bli den annen verdenskrig. Det skjedde i mai 1940 etter at Hitler -Tyskland overraskende angrep Norge og Tyskland. Boris Johnson var en stor beundrer av Winston Churchill og skrev sågar en bok om ham med tittelen Churchill-effekten.

 

EuroLOggen skrev om Boris Johnson politiske situasjon 10 dager før krigsutbruddet og kalte artikkelen for: Boris Johnson er katten i Downing Street nummer 10.

Det ble igjen flere "jeg beklager" i statsminister Boris "Sorry" Johnsons redegjørelse i Underhuset etter at deler av granskningskommisjonen kom på bordet som handlet om «partygate». Det er navnet på de hittil 16 kjente sosiale sammenkomster i statsministerregi under pandemien.

Sue Gray heter hun som har ført rapporten i pennen, men den er ikke er så knusende som mange hadde trodd og flere hadde håpet på. Hun er en slags aller øverste sivile tjenestekvinne i det britiske byråkratiet og som fikk et oppdrag som kunne felle hennes egen statsminister. Før rapporten ble kjent fikk hun derfor kallenavnet «Halv Gud» fordi slik det ser ut nå er det kun en slik figur som kan fjerne Boris Johnsson fra statsministerjobben.

Men til tross for mye kritikk av statsministerens kontor kom ikke den nødvendige konklusjoner som ville ha felt ham: Statsministeren har løyet for Parlamentet.

Dermed slapp han unna enda en gang. Nå er det politietterforskning som venter og de har allerede grepet inn i den sivile granskningen og nedlagt forbud mot altfor detaljerte gjennomganger av hva som har skjedd i 12 av de 16 "festene" eller "arbeidsmøtene" man mener har funnet sted. Dermed må politiet ta stilling til om alle eller noen av festene er å anse som strafferettslige brudd på smitteregelverket som andre briter er blitt dømt for.

Siden Downing Street nummer 10 ikke har en egen huskatt, i motsetning til det Hvite Hus i Washington, er det Boris Johnson som har inntatt den rollen. I alle fall når det er snakk om ni liv. Dersom hans egne parlamentarikerne ikke i et stort nok antall går mot ham, vil han bli sittende så lenge som mulig. Det kreves 54 underskrifter for å reise et mistillitsforslag. Dersom 181 stemmer for dette er han ferdig. Hittil har 12 stykker sagt at de har krevet mistillitsvotering, men det kan være flere som er anonyme.

Men nå er det flere i hans stab som forlater skuta. Fire rådgivere hoppet har hoppet, inkludert hans privatsekretær Martin Reynnolds, men det skyldes kanskje at han var den som inviterte 100 personer til "ta-med-sprit-sjøl-fest". Mer alvorlig er det at en trofast rådgiver gjennom 14 år, Munira Mirza, sier opp i et  sterkt personlig brev. Begrunnelsen er at Johnson i et frenetisk forsøk på å forsvare seg mot Labours leder Keir Starmer beskyldte ham i sin tidligere posisjon som riksadvokat å ha sviktet. Det gjaldt en sak hvor en tidligere BBC-stjerne, Jimmy Savile, gjennom en årrekke hadde misbrukt sin stilling til å utnytte mindreårige barn  bl.a. på barnehjem som han besøkte med medbrakte gaver. Starmer ble beskyldt for ikke å ha reist tiltale mot ham, en beskyldning som hverken var riktig eller relevant for hva "partygate" dreier seg om. Hun ba Johnson om å si unnskyld for påstanden. Finansminister Rishi Sunak, som er en mulig utfordrer til Johnson, nøyet seg med å ta en Erna: -Jeg ville ikke ha sagt det.

For å få litt fred fra all bråket i Underhuset og i britisk presse og politikk i allmennhet, søkte han tilflukt i Ukraina for å drøfte situasjonen med landets statsminister om mulig russiske invasjon. I tillegg tok han en telefon til president Putin som kan framstå som tilnærmet vennligsinnet i forhold til den kritikken han møter på det politiske hjemmeplan.

Etterord per. 4. mars: Samtalen med Putin førte ikke fram. Samtalen med Ukrainas president kan ha styrket kampmotivasjonen. Uansett er spørretimen i det britiske Underhuset blitt en helt annen forestilling enn før. Nå slutter man opp om regjeringen. "Partygate" er satt på vent elelr helt glemt.