Boris klarte det igjen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix Boris Johnson overlevde et nytt angrep i Underhuset fra medlememr i sin egen gruppe.

Boris klarte det igjen

Den britiske statsminister Boris Johnson har fortsatt tillit i Underhuset selv om den har skrumpet betraktelig. Mistillitsforslaget nådde ikke nødvendig antall med 211 for og 148 mot som utgjør 41 prosent. Flere kommentarer mener at Boris Johnson vaklet ut av salen med 148 kniver i ryggen, men til tross for det var han som alltid smilende. Spørsmålet i bunnen var om han hadde løyet for Parlamentet.

Johnson kan styre videre på den improviserende måten han er blitt kjent for. Dagens regler sier at han sitter trygt i 12 måneder, men slike regler kan endres. I juni venter to suppleringsvalg, i kretser hvor parlamentsmedlemmet er gått bort. Taper Toryene der, blir det på nytt bråk omkring regjeringen.

Katten med ni liv har nå også bevist at han kan gå på vannet selv i ufrosset tilstand. Nå får han en pustepause før det på nytt kan stilles spørsmål omkring hans styringsevner. Men som mange andre ledere tenker, et flertall er et flertall og da er det kun det som gjelder.

Bråket omkring de mange "arbeidfestene" i Downing Street og der omkring ser aldri ut til å ta slutt. Nå er den offisielle granskningen offentliggjort, den såkalte Sue Grey-rapporten oppkalt etter hun som har ledet den. På en måte er det en "lystelig" lesning dersom man anser fest- og drikkeiveren i et ellers nedstengt Storbritannia som et uttrykk for livsmot og livsglede.

For briter flest, som knapt fikk møte familiemedlemmer, ikke en gang i begravelser, må det framstå som den mest arrogante livsutfoldelsen som tenkes kan: Ikke gjør som jeg gjør, men gjør det jeg sier.

Men så viste det seg at reglene kun var ment fordi de som ikke hadde laget dem. Boris Johnson fortsetter med sitt beklagelsesrituale i Underhuset og har absolutt ingen hensikt til å gå av. Boten på 50 pund, 500, kroner har han råd til å betale på sin statsministerlønn.

Deler av rapporten kan leses som omtale av en russefest som har gått over styr og hvor det ikke var noen voksne i rommet. Oppkast og  rødvin kunne gjenfinnes oppetter veggene i statsministerhuset hvor festene kunne vare til fire tiden om morgenen. Rengjøringspersonalet, som har forsøkt å dempe situasjonen, er blitt utsatt for verbal mobbing og andre ubehageligheter.  Forholdet til tjenerskapet er ikke så harmonisk som man kan få inntrykk av i Downing Street nr. 10 som i Downtown Abbey.

Les mer her.  Les hele Grey-rapporten her.