MÅNEDENS FAKTA: Likestilling anno 2022

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

MÅNEDENS FAKTA: Likestilling anno 2022

Har du noen gang tenkt over dette; er du mann, født før 21. april 1972 og i tillegg homofil – da er du født kriminell. En rar tanke, men det er fakta.

I Norge var det etter §213 i Norges Lover forbudt for menn å ha seksuell omgang med andre menn helt fram til 21. april 1972. Det tok også enda ti år etter opphevingen av §213 før homofili ikke ble sett på som en diagnose, altså en sykdom. Selv om vi har kommet dit i dag at kjærlighet er tillatt for og mellom alle, så skal vi fortsatt huske at der er BARE femti år siden dette var forbudt for menn. Loven som sa at det var ulovlig for menn å være homofil ble endret mange ganger, og senest i 1902 ble det foreslått at loven også skulle gjelde kvinner.

Homofili er dessverre fortsatt et tabu tema i mange områder i dagens samfunn, og fortsatt forbudt i mange land. 2022 er året der kjærlighet uavhengig av kjønn markeres med skeivt kulturår, en markering av avkriminalisering av homofili og en feiring av det skeive miljøet i Norge.

Kan du være deg selv på jobben?

LOs regionale utvalg for familie- og likestillingspolitikk i Trøndelag vil hver måned sette lys på oppsiktsvekkende fakta om likestilling.