Klima- og lønnskrav i ny eierskapsmelding

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Portrettbilde av Peggy Hessen Følsvik, LO-leder
– Vi har en næringsminister som allerede har vist at han er villig til å sette makt bak kravene. Det er ikke bare lovende, det er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot elleville lederlønninger, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Klima- og lønnskrav i ny eierskapsmelding

Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding om statlig eierskap som blant annet skal bidra til raskere grønn omstilling.

Økonomi og samfunn

– Regjeringen legger opp til en langt mer aktiv næringspolitikk, som skaper jobber og kutter utslipp, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

For LO er målet med statlig eierskap å bidra til arbeidsplasser, verdiskaping, kompetanse og utvikling, velferd og bærekraft.

– Det følges nå gjennomgående opp av regjeringen, sier Hessen Følsvik.

Hun viser til at regjeringen varsler strengere krav til de 70 selskapene staten eier på klima, natur, risikostyring, åpenhet og rapportering, lønns- og arbeidsvilkår og ikke minst lederlønn.

Strammer inn på lederlønn

Toppledere i statlige selskaper skal ha den samme lønnsutvikling som de ansatte. Ikke i prosent, men i kroner og øre.

– Det skulle jaggu meg bare mangle. Selvsagt må det være sånn at ledere skal ha den samme lønnsveksten som folk flest. Men vi har dessverre sett for mange eksempler opp igjennom på at det ikke alltid er tilfelle, sier Hessen Følsvik.

Hun viser til at det gang på gang har vært tilfeller der styrer i statlige selskaper ikke lytter til sin største eier.

– Det har de kunnet gjøre fordi dette for ofte ikke har fått konsekvenser, sier Hessen
Følsvik og legger til:

– Vi har de siste årene hatt for mange næringsministre som ikke har utført aktivt eierskap, ofte av ideologiske grunner. Nå har vi en næringsminister som allerede har vist at han er villig til å sette makt bak kravene. Det er ikke bare lovende, det er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot elleville lederlønninger, sier LO-lederen.

Les mer om eierskapsmeldingen her:

Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap (regjeringen.no)

Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap — Statens direkte eierskap i selskaper (regjeringen.no)

 

 

Kontakt