– Denne streiken var nødvendig

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av LO-leder Peggy Hessen Følsvik
RESULTATET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik la frem resultatet av årets tariffoppgjør under LOs representantskap i Bergen 25. til 26. april.

– Denne streiken var nødvendig

– Det er faktisk ingen andre enn LO som tar ansvaret med å løfte de laveste lønningene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. LOs representantskap har i dag godkjent resultatet av lønnsoppgjøret i privat sektor.

– Vi skal utjevne forskjeller! Da må det generelle tillegget være høyt nok til å løfte hele laget! Og lavlønnstillegget må være godt nok til å løfte de som tjener aller minst, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun la frem resultatet av årets tariffoppgjør under LOs representantskap i Bergen.

Nødvendig streik

– Vi hadde ikke kommet dit uten denne streiken. Det er jeg helt sikker på. Derfor sier jeg at denne streiken var nødvendig, sa LO-lederen.

Hun understreket at for de lavtlønte uten lokal forhandlingsrett er det snakk om et lønnstillegg på nesten 22 500 kroner i året.

– For alle andre er det nå opp til de tillitsvalgte på arbeidsplassen å ta ut resten av lønnsveksten. Jeg vet det kan være krevende. Jeg vet at mange bedrifter sier nei, nei og nei. Til dem vil jeg si: skjerp dere, sa Følsvik.

Krever reallønnsøkning

Hun viste til at en sentral del av den norske modellen er at de ansatte skal ha sin del av verdiskapingen. Det man ikke henter ut i sentrale tillegg, det skal man kunne få lokalt.

– Det er derfor vi krever reallønnsøkning. Det er også derfor vi hvert eneste år understreker overfor NHO at lokale forhandlinger skal være reelle. Og så vet jeg at NHO har hengt seg opp i hvor stor andel som skal forhandles om lokalt. Det er en avsporing, sa LO-lederen.

– En ting kan jeg love dere. Vi kommer til å følge med på at de bedriftene – de bransjene – som går gått, skal dere av overskuddet sitt.

Les hele talen til Peggy her!