Vest Sahara: Polisario møtte LO

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
– Norge kan spille en nøkkelrolle i FNs sikkerhetsråd nå og det forventer jeg, understreket Bachir i møtet.

Vest Sahara: Polisario møtte LO

– Det er ikke tilfeldig at vi besøker Norge nå. Vi har mange viktige støttespillere her og har store forventninger til den nye regjeringen sa Oubi Bachir og Heiba Abbas fra frigjøringsbevegelsen Polisario da de møtte LO.

Internasjonalt

– FN har prøvd å tilrettelegge for forhandlinger mellom Marokko og Polisario, men heller ikke dette har ført frem. Marokko trenerer prosessen og forhandlingene, og har støtte fra allierte i Europa. Vi trenger en politisk løsning og ikke bare fredsbevarende styrker.

Lever som flyktninger

Marokko har bygd en 2700 km lang mur som deler Vest Sahara og samtidig etablert verdens største landminefelt. Og et flertall av den opprinnelige befolkningen i Vest-Sahara, saharawiene, lever som flyktninger i dag.

– Jeg liker ikke murer, sier nyvalgt stortingsrepresentant ­­­- og tidligere leder av internasjonal avdeling - Trine Lise Sundnes. Hun har besøkt leirene i Algerie der mange flyktninger fra Vest-Sahara bor.

FNs sikkerhetsråd

Muren har i praksis delt Vest-Sahara i to: en del i vest som okkuperes av Marokko og som utgjør rundt to tredjedel av området, og en del i øst som kontrolleres av saharawiene selv.

– Norge kan spille en nøkkelrolle i FNs sikkerhetsråd nå og det forventer jeg, understreket Bachir i møtet.

Les saken fra frifagbevegelse her:

 

Kontakt