Verdensdagen for flyktninger

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
I ARBEID: Fagbevegelse over hele verden ber myndigheter tilrettelegge for at flyktninger skal komme seg raskt i arbeid. Her fra et prosjekt i Syria. Foto: ILO.

Verdensdagen for flyktninger

Politisk forfølgelse, konflikt, krig og klimaendringer har ført 100 millioner mennesker på flukt. ITUC, paraplyorganisasjonen for verdens fagbevegelse, ber om en ny sosial kontrakt for verdens flyktninger, og at det skapes 575 millioner jobber innen 2030.

Internasjonalt

I dag er det verdensdagen for flyktninger.

Fagforeninger over hele verden krever at stater tar sitt ansvar for å gi beskyttelse og jobb til de som flykter fra forfølgelse, konflikt og klimaendringer.

- Flyktninger har ikke bare rett til å jobbe, men har også rettigheter på jobb, inkludert trygge arbeidsforhold, lik rett til lønn og likeverdig rett på sosial beskyttelse. I fagbevegelsen står vi i solidaritet med flyktninger, sier Luc Triangle, fungerende generalsekretær i International Trade Union Confederation, verdens paraplyorganisasjon for fagbevegelsen.

Forfølgelse, konflikt og krig i alle regioner i verden har ført til at millioner av mennesker søker tilflukt utenfor hjemlandet. Global oppvarming skaper millioner av klimaflyktninger.

I 2022 passerte antallet flyktninger 100 millioner. Mange av disse er internt fordrevne.

Som en del av kravet om en ny sosial kontrakt har Iternational Trade Union Confederation listet opp tre krav til verdens mynigheter:

• 575 millioner nye jobber må skapes og formalisering av minst én milliard uformelle jobber innen 2030. Disse jobbene må være åpne for flyktninger.

• Regjeringer må fjerne alle juridiske, administrative og praktiske barrierer som hindrer flyktninger i å arbeide. Dette inkluderer eventuelle barrierer for organisasjonsfrihet og kollektive forhandlinger, som er avgjørende for at flyktninger ikke utnyttelses og kan kreve sine rettigheter.

• Land med lite antall flyktninger må støtte de landene som tar i mot mange flyktninger gjennom fokus på bosetning og ved å sikre anstendig arbeid.

Les mer på ITUC sine hjemmesider her.