Uttalelse om situasjonen i Afghanistan

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
©Markus S. - stock.adobe.com

Uttalelse om situasjonen i Afghanistan

Landsorganisasjonen er sterkt bekymret for situasjonen i Afghanistan etter at Taliban overtok makten landet. Konflikten har tvunget hundretusenvis av mennesker på flukt, og det er rapportert om alvorlige menneskerettighetsbrudd under framrykkingen.

LO er spesielt bekymret for at representanter for sivilsamfunnet og den uavhengige fagorganisasjonen NUAWE (The National Union of Afghanistan Workers and Employees) skal bli forfulgt, mishandlet eller drept.

LO er kjent med at NUAWE siden 2014 har representert afghanske arbeidstakere i internasjonale fora som ILO, og tatt opp brudd på faglige rettigheter, barnearbeid og kvinners rettigheter. Organisasjonen har også deltatt aktivt sammen med den lovlige valgte regjeringen i Afghanistan og arbeidsgiverne i sosial dialog. NUAWE har aktivt fremmet kvinners rettigheter gjennom opplæring og aksjoner, noe som er imot Talibans ideologi. I perioden 1996-2001 da Taliban styrte Afghanistan sist, ble NUAWE stemplet som anti-islamsk og forbudt. Framtredende tillitsvalgte i organisasjonen har nok en gang mottatt trusler og frykter for sitt liv.

LO ber norske myndigheter videre bidra til beskyttelse av representanter for den uavhengige fagorganisasjonen NUAWE og andre representanter for sivilsamfunnet i Afghanistan.

Kontakt

Pressetelefon

Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse

Telefon: 23 06 18 00

E-post: presse@lo.no

Kontakt