Tyrkia-kongress

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Hele verdens fagbevegelse samlet til kongress i Tyrkia. FOTO: Fazel Sabetzadeh

Fagbevegelsen samlet i Tyrkia: - Vi trenger en ny sosial kontrakt

Verdens fagbevegelse samlet seg i Tyrkia for kongress. - Vi aksepterer ikke den nåværende situasjonen for verdens arbeidere, sier presidenten for progressive fagforeninger i Tyrkia.

Internasjonalt

Forrige uke ble hele verdens fagbevegelse samlet i Tyrkia. Anledningen var at DISK, konfederasjonen av progressive fagforeninger i Tyrkia inviterte til kongress.

Nærmere 50 internasjonale organisasjoner og fagorganisasjoner deltok. Inkludert var representanter fra globale organisasjoner som FNs arbeidslivsorganisasjon International Labour Organisation (ILO) og European Trade Union Congress (ETUC)

President i DISK, Arzu Çerkezoğlu, talte på konferansen og ga uttrykk for at situasjonen for verdens arbeidstakere ikke er holdbar hverken i Tyrkia eller globalt:

- En fjerdedel av Tyrkias befolkning er arbeidere. Øynene og ørene til alle våre klassebrødre og søstre fra hele verden er her. Vi aksepterer ikke situasjonen i landet og i verden når det gjelder arbeidstakerrettigheter. Vi ønsker sosial orden, sa Çerkezoğlu.

President i DISK, Arzu Çerkezoğlu. FOTO: DIsk.

« Vi aksepterer ikke den nåværende situasjonen i landet og i verden når det gjelder arbeidstakerrettigheter"

 

Misnøye med Erdogan

Konføderasjonen av progressive fagforeninger i Tyrkia  (DISK) ble dannet gjennom foreningen av fem tidligere eksisterende fagforeninger og spilte en avgjørende rolle i utformingen av den tyrkiske politikken på slutten av 1960-tallet og gjennom 1970-tallet.

I dag er det arbeiderne som betaler prisen for dagens politikk, mener Çerkezoğlu.

Diktatur, pandemi,  dårlige sosialpolitikk,  ekstrem prisvekst, og på toppen av det hele, et kraftig jordskjelv har gjort det tøffere for arbeidsfolk de siste årene.

I et intervju med FriFagbevegelse i fjor uttrykte Disk-lederen sterk mistnøye med Erdogan.

- Lønna har blitt lavere og skattene høyere for arbeidere. Regjeringas politikk ført til høy inflasjon, og lavtlønte, pensjonister og arbeidere med minstelønn har ikke engang råd til det de trenger for å overleve, sa den tyrksiek f agforeningslederen til FriFagbevegelse.

Norsk-tyrisk samarbeid

LO har i mange tiår utvekslet erfaring med DISK og står i solidaritet med organisasjonen.

LO deltok på kongressen i Tyrkia sammen med representanter fra andre land.

Kontakt

Kontakt