LO gratulerer med fredspris

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
ANDERS WIKLUND / EPA / NTB LO gratulerer Ales Bialiatski fra Belarus og organisasjonene Memorial og Center for Civil Liberties med Nobelprisen 2022. FOTO: ANDERS WIKLUND/NTB

LO gratulerer med fredsprisen

LO gratulerer menneskerettsforkjemperen Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties med Nobels fredspris 2022.

Internasjonalt

Prisen får de basert på deres enestående innsats med å dokumentere krigsforbrytelser, maktmisbruk og brudd på menneskerettigheter i Russland, Belarus og nå i Ukraina med russernes angrep.

Nobelkomiteen understreker med prisen hvilken enorm og kritisk betydning sivilsamfunnet har for demokrati og fred.

Økende undertrykkelse

LO har fulgt tett med på den økende undertrykkelsen av sivilsamfunnet og demokrati i Russland og Belarus de siste årene. Vi har bånd til de uavhengige fagbevegelsene i alle tre land.

Ledelsen i fagbevegelsen i Belarus sitter alle i fengsel eller har vært tvunget til å flykte. Fagbevegelsen i Ukraina er tungt engasjert i hjelpearbeid nå under krigen i tillegg til kampen for faglige rettigheter. De har begge vår fulle støtte.

Krig mot sivilsamfunnet

- Krigen i Ukraina er på mange måter også en krig mot demokrati og sivilsamfunnet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- Vi har sett hvordan sivilsamfunnet, inkludert våre kamerater i fagbevegelsen, ofte er de første som undergraves og angripes av autoritære ledere. Nå må alle gode krefter som ønsker fred og demokrati engasjere seg i kampen for å beskytte sivilsamfunnet internasjonalt, sier Peggy Hessen Følsvik.