LO-forbund vil boikotte Eurovision

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Creo mener Israel bør utestenges fra Eurovsion Song Contest. Foto: Jimmy Wixtröm, Aftonbladet

LO-forbund ønsker utestengelse av Israel i Eurovision Song Contest

Flere artister mener at Israel bør utestenges fra årets Eurovision. LO-forbundet CREO er sterkt kritiske til at Israel får delta.

Internasjonalt

Creo er sterkt kritiske til at Israel i denne situasjonen får delta i ESC 2024, og vi har stor forståelse og sympati med alle de som krever at Israel utestenges fra arrangementet.

Det skriver LO-forbundet i en pressemelding. Forbundet er Norges største fagforening og interesseorganisasjon innen kunst- og kulturfeltet.

- Strider mot all respekt for ofrene i Gaza

- Det strider mot all respekt for ofrene i Gaza at Israels rikskringkaster deltar i Eurovision Song Contest, sier forbundsleder Hans Ole Rian til LO.

I pressemeldingen skriver Creo at  det vil oppleves det svært krevende å skulle se artister fra Israel synge i Malmö, samtidig som Israel anklages for grove brudd på den humanitære folkeretten.

- Israel har besvart Hamas sitt forferdelige angrep 7.oktober på grufullt vis. Det er nå over 25 000 drepte, der de fleste er sivile, kvinner og barn. Angrep på sykehus, flyktningleirer, journalister og kulturarbeidere er både uforholdsmessig og inhumant, sier Rian.

"Det strider mot all respekt for ofrene i Gaza at Israels rikskringkaster deltar i Eurovision Song Contest"

Mener ansvaret ligger hos NRK.

Lørdag vant Gåte Melodi Grand Prix i Norge. I forkant av konkurransen uttalte bandet til NRK  at de opplever de som problematisk dersom Israel blir med i Eurovision.

– Den ekstreme og uutholdelige situasjonen på Gaza må ta slutt så fort som overhodet mulig, sa Gunnhild Sundli til NRK før det ble klart at de vant konkurransen.

Forbundsleder Rian er tydelig på at ansvaret bør ligge hos NRK.

- Vi støtter de artistene som selv kommer til at de ikke kan delta i finalen i ESC, om det viser seg at Israel blir en av deltakerlandene.  Men for den enkelte artist vil det bli svært krevende å måtte velge mellom å følge sin samvittighet og sine muligheter til å bygge sin karriere. Det er NRK som har ansvaret for å ta en avgjørelse i denne saken, sier Rian.

Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo.

Flere artister krever at Israel utestenges

Flere artister i både Norge og Sverige krever nå at Israel utestenges fra konkurransen.

Rundt 300 norske artister har oppfordret til boikott av Israel.

I  Sverige som i år er verstland for konkurransen har over 1000 artister signert et åpent brev som ber om at Israel skal ekskluderes på grunn av sin brutale krigføring i Gaza.

- Det faktum at et land som hever seg over humanitær lov er velkommen til å delta i internasjonale kulturelle begivenheter bagatelliserer brudd på folkeretten og gjør ofrenes lidelser usynlige, står det i brevet som ble publisert forrige uke.

Men Den europeiske kringkastingsunion (ESB) har svart at Israel ikke vil bli ekskludert, og skriver i en uttaelelse at arrangementet ikke skal ha en politisk status.

Russland og Belarus ble utestengt

Til tross for at EBU mener konkurransen ikke har politisk status, ble Russland utestengt etter invasjonen av Ukraina  2022. Avgjørelsen skjedde etter mange klager fra ulike land.

Et år tidligere, i 2021, fikk ikke Belarus delta i konkurransen etter at EBU utviste den belarusiske allmennkringkasteren BTRC for brudd på pressefriheten.

Creo mener at nettopp angrep på pressefriheten er nok en grunn til å utestenge Israel.

- Over 100 drepte journalister, og beskyldninger om målrettede angrep mot journalister og presse burde også være grunn nok for EBU til å reagere, sier Rian.

Kontakt