Israel har stengt kontorene til palestinske menneskerettighetsorganisasjoner

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
BEKYMRET: Israel har stengt kontorene til en rekke palestinske menneskerettighetsorganisasjoner. LOs 2. nestleder Steinar Krogstad er bekymret for konsekvensene.
Tron Isaksen/LO BEKYMRET: Israel har stengt kontorene til en rekke palestinske menneskerettighetsorganisasjoner. LOs 2. nestleder Steinar Krogstad er bekymret for konsekvensene.

Israel har stengt kontorene til palestinske mennsekrettighetsorganisasjoner

LOs 2. nestleder Steinar Krogstad er bekymret for hvilke konsekvenser nedstengingen vil få for de ansatte i de palestinske organisasjonene.

Internasjonalt

Torsdag morgen gjennomsøkte og stengte Israel kontorene til en rekke palestinske menneskerettighetsorganisasjoner i Ramallah på den israelskokkuperte Vestbredden. LOs 2. nestleder Steinar Krogstad er bekymret for hvilke konsekvenser dette vil få for de ansatte i disse organisasjonene.

Organisasjonene har fått en militærordre om å legge ned og avslutte arbeidet. Israel begrunner dette med at rettighetsorganisasjonene utgjør en risiko for regionenes sikkerhet, og Israel bekjemper terrorinfrastruktur. De ansatte risikerer opptil 25 år i fengsel.

Skremmende opptrapping 

Israel bruker stadig sterkere midler for å kneble kritikere og umuliggjøre kartlegging av brudd på palestinernes menneskerettigheter. Krogstad ber utenriksministeren om å være tydelig i sin reaksjon mot Israels overgrep på det palestinske sivilsamfunnet og kreve at terrorstemplingen oppheves. Angrepet er et grovt brudd på FNs resolusjoner om beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere. 

Verden har vært alt for sene og svake i reaksjonene mot Israel. Krogstad frykter at Israel kommer til å gå stadig lenger hvis vi ikke reagere raskt og tydelig. Norge sitter i FNs sikkerhetsråd og må kreve at sikkerhetsrådsresolusjon 2334 fra 2016 følges opp med målrettede tiltak.

Terrorstempling

I oktober i fjor bestemte den israelske regjeringen at seks palestinske organisasjoner skulle terrorstemples. Grunnen som ble gitt var at de seks organisasjonene var kontrollert av FLP (Folkefronten for Palestinas frigjøring), som er på USA og EUs terrorliste. Det ble også hevdet at de hadde mange PFLP-medlemmer blant sine ansatte.

PFLP er en liten, sekulær venstreorientert bevegelse som både har et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. De sto blant annet bak en rekke flykapringer på 1970-tallet og er listet som en terrororganisasjon av Israel og flere vestlige land.

Vedtaket om terrorstempling var i praksis et forbud mot organisasjonene, og ga israelske myndigheter fullmakt til å ransake og stenge kontorene deres, gjennomføre beslag i eiendeler, arrestere og fengsle ansatte, og kriminalisere og forby offentlig støtte til organisasjonenes aktiviteter.

De berørte organisasjonene, Addameer, al-Haq, Defense for Children Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development og Union of Palestinian Women Committees, er alle internasjonalt anerkjente rettighetsorganisasjoner som mottar betydelige bistandsmidler fra europeiske land, også Norge.

Manglende beviser

Det er blitt stadig tydeligere at det er lite hold i Israels påstander. Norge og ni andre europeiske land tok derfor tidligere i sommer avstand fra terroranklagene mot de seks palestinske organisasjonene. 

Opptrapping

Kort tid etter at ni europeiske land og Norge avviste terroranklagene sendte det israelske forsvarsdepartementet et brev til de seks terrorsiktede organisasjonenes advokater, hvor det blir antydet at deres forsvar av organisasjonene kan bli sett på som et brudd på landets antiterrorlov. I dag ble lokalene deres gjennomsøkt og forseglet. Dette kommer kort tid etter at Israel gjennomførte rakettangrep mot Gaza 5. til 7. august. Ifølge Al Jazeera ble til sammen 49 palestinere drept i Israels angrep, hvorav 17 barn.

 

LO vil følge opp saken med våre fagforeningskollegaer i andre land og gjennom vår internasjonale paraplyorganisasjon, International Trade Union Confederation (ITUC), avslutter Krogstad.