Hva skjer i verden?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
FENGSLET: Denne måneden ble seks fagforeningsmedlemmer fengslet og dømt til 16 års fengselsstraff for å ha deltatt i en lærerstreik. FN og International Trade Union Confederation er bekymret for utviklingen i landet.

Angrep på fagbevegelsen over hele verden

Over hele verden opplever fagbevegelsen angrep på sine rettigheter. Bare i løpet av august har fagforeningsmedlemmer blitt dømt til 16 års fengsel i Venezuela, tre fagforeningsmedlemmer i Aserbadjan har blitt arrestert og i Frankrike opplever fagbevegelsen angrep på organisasjonsretten etter streiken tidligere i år.

Internasjonalt


Hver mandag vil LOs internasjonale avdeling sette søkelys på hva som skjer i fagbevegelsen i ulike deler av verden. Under er en oversikt over uke 35 i august. Ukens nyheter fra Frankrike og Belarus i Europa til Venezuela i Sør-Amerika viser at både faglige rettigheter og menneskerettighetene angripes over hele verden.

●  UNI Global Union har sin 6.verdenskongress i Philadelphia. Bernie Sanders og AFL-CIOs Liz Schuler er blant innlederne. På programmet står blant annet rettferdig omstilling, anstendig arbeid og styrking av fagbevegelsen. UNI representerer fagforeninger i kompetanse - og tjenestesektorene i 150 land og med 20 millioner arbeidere.

 Frankrike: Fagforeninger opplever angrep på rettigheter. Fagforeningsmedlemmer blir kalt inn til politiet i forbindelse med det siste årets demonstrasjoner og streiker etter pensjonsreformen. Blant annet har generalsekretær i CTP National Federation for Mines & Energy, Sébastien Menesplier blitt kalt inn til avhør. Dette føyer seg inn i rekken av hendelser det siste året med en ny trend i Storbritannia, Frankrike og Belgia, der myndighetene går hardere til verks mot fagbevegelse med nye lover og avhør. FNs høykommissær for menneskerettigheter kaller nye fagforeningsfiendtlige lover et angrep på sivilsamfunnet.

●  Belarus: Flere arbeidere og fagforeningsledere i Belarus blitt arrestert for å bli med i fagforeninger og kritisere landets regjering. Belarus har i flere år blitt trukket frem som et av verdens verste land for arbeidere. Det globale forbundet IndustryAll og organisasjonen Salidarnast, som har blitt stiftet av den uavhengige fagbevegelsen i Belarus uttrykker bekymring. - Dette viser at Lukasjenko frykter fagforeningene, sier Maxim Pozniakov i IndustryAll. På International Labour Organisations årlige kongress i juni ble artikkel 33 vedtatt for å tvinge regjeringen i landet til å overholde internasjonale arbeidslivsstandarder. Alle tiltak, inkludert økonomiske sanksjoner, kan etter dette vedtaket iverksettes av FN. Det er bare andre gang i ILOs historie at organisasjonen går til et så drastisk grep.

●  Aserbadjan: Fagforeningsaktivister arresteres av myndighetene etter at uavhengige fagforeninger har blitt opprettet. Tre fagforeningsmedlemmer har blitt arrestert uten rettssak i august.

●  Venezuela: Myndighetene misbruker anti-terror-lov for å stanse fagforeninger. Denne måneden ble seks fagforeningsmedlemmer dømt til 16 års fengsel. De som ble arrrestert deltok i protester der de krevde bedre lønn og respekt for lærere i offentlig sektor. FN og ITUC uttrykker alvorlig bekymring for utviklingen der anti-terror-lover blir brukt til å dømme fagforeningsmedlemmer til høye fengselsstraffer.

●  India: 10 nasjonale fagforeninger lanserte tidligere i august en nasjonal streik. Fagforeningene har kommet med en felles 12-punkts liste til myndighetene der de krever bedre arbeidsrettigheter i en rekke sektorer. 

●  Sør-Afrika: Arbeidsledigheten stiger i Sør-Afrika. Sør-Afrika har verdens høyeste offisielle arbeidsløshet på 33 prosent, langt høyere enn Gaza og Vestbredden, Djibouti og Kosovo. Ungdomsledigheten er offisielt på 61 prosent for dem mellom 15 og 24 år, men også her er det reelle tallet trolig så mye som 71 prosent. Millioner av sørafrikanere står uten jobb, skriver FriFagbevegelse.

●  Zimbabwe: Opposisjonslederen Chamisa erklærer seier selv om valgkommisjonen har slått fast at sittende president Mnangagwa fikk flest stemmer. Chamisa og partiet CCC sier de ikke vil akseptere resultatet.

Kontakt