Hong Kong

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
ARRESTERT: Fagforeningslederne Carol Ng, Winnie Yu og Elizabeth Tang.

Kjent fagforeningsleder arrestert i Hong Kong

Tre kvinnelige fagforeningsledere har blitt arrestert i Hong Kong. LO fordømmer arrestasjonen og krever at de tre løslates umiddelbart.

Internasjonalt

Elizabeth Tang har torsdag 9.mars blitt arrestert i Hong Kong.

Det skriver Hong Kong Free Press.

Tang er generalsekretær i International Domestic Worker Federation, en global paraplyorganisasjon som organiserer fagforeninger for hushjelper. Hun er en kjent figur i fagbevegelsen i Hong Kong, og har tidligere ledet Hong Kong Confederation of Trade Unions.

Hun har spesielt jobbet for å bedre hushjelpers og migrantarbeideres rettigheter.

Arrestert på fengselsbesøk

Tang er gift med aktivisten Lee Cheuk-yan, som for tiden sitter fengslet for å ha delatt og bidratt til å organisere demonstrasjoner mot myndighetene I 2019.

Torsdag ble hun arrestert under en visitt hos ektemannen i fengselet.

Myndighetene oppgir at arrestasjonen skjer som følge av organisasjonens mangeårige støtte fra internasjonale samarbeidspartnere, deriblant fra Norge, Tyskland og USA.

De anklager Tang for true den nasjonale sikkerhetn som følge av sin fagforeningsaktivitet.

TIDLIGERE FENGSLET: Winnie Yu, tidigere leder av Hospital Authority Employee Alliance.

Ny sikkerhetslov truer organisasjonsfriheten

LOs partnere i Hong Kong har samarbeidet tett med International Domestic Workers Federation. Organisasjonen flyttet sine kontorer vekk fra Hong Kong etter at den nye sikkerhetsloven ble vedtatt.

De siste årene har myndighetene kommet med flere angrep på demokrati og sivilsamfunn, og flere aktivister og fagforeningsfolk har blitt arrestert eller fengslet. 

Senest i går på kvinnedagen 8.mars truet politiet med at de som møtte opp på kvinnedags-markeringer og demonstrasjoner ville bli arrestert, i følge Hong Kong Labour Rights Monitor.

TIDLIGERE FENGSLET: Carol Ng, tidligere leder i Hong Kong Confederation of Trade Unions.

Angrep på fagbevegelsen

Tidligere har de to kjente fagforeningslederne Winnie Yu og Carol Ng blitt arrestert.

Winnie Yu ledet tidligere forbundet Hospital Authority Employee Alliance.

Hun har sittet i varetekt i 500 dager anklaget for å true Hong Kongs sikkerhetslov. Hun har tidligere kritisert myndighetene for deres håndetering av koronapandemien.

Carol Ng er tidligere leder i Hong Kong Confederation of Trade Unions.

Hun har sittet vartektsfengslet i over to år og er anklaget for å ha brutt sikkerhetsloven. Myndighetene begrunner dette i samarbeid med internasjonal fagbevegelsen.

LO fordømmer arrestasjonene og krever at de tre kvinnene løslates umiddelbart. Arrestasjonene er et brudd på både ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, og er et angrep på fagbevegelsen og demokraitet.  Vi står i solidaritet med våre søstre i Hong Kong.