Palestinerne har rett på eget land

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Palestinsk gutt sitter i ruinene etter angrep
Foto: Hatem Moussa/AP/NTB

Palestinerne har rett på eget land

Stortinget mener Palestina må anerkjennes som egen stat. – Palestinerne har krav på og rett til et land de kan kalle sitt eget, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.

Internasjonalt

Stortinget ber regjeringen forberede seg på å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. LOs nestleder Steinar Krogstad er positiv til vedtaket.

– Palestinerne har krav på og rett til et land de kan kalle sitt eget og hvor de har krav på fulle rettigheter, sier Krogstad.

LO vedtok på kongressen i 2022 at Norge bør anerkjenne Palestina som selvstendig stat. De siste årene har tvangsfordrivningen av palestinere fra egen jord økt i omfang. Det samme har volden mot og undertrykkingen av palestinerne gjort. 

– Palestinere har ikke de samme rettighetene som sine israelske naboer. Dette er totalt uakseptabelt, sier Krogstad.

Han mener Hamas sitt grusomme angrep 7. oktober ikke kan unnskylde de overgrepene som nå skjer på Gaza-stripen.

– Vi er glade for at regjeringen er tydelige i sitt krav om våpenhvile og om humanitær hjelp til Gaza. Vi har stor forståelse for at det akkurat nå er der de norske bidragene prioriteres, sier han.

Krever forbud

LO krever også lovforbud mot handel med varer og tjenester med selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder.

– Våpenforbud er allerede på plass, men vi ber regjeringen jobbe mer aktivt for å få på plass sluttbrukererklæringer for å sikre at forbudet mot våpenhandel med Israel faktisk følges.

Seminar 20. november

Delta på seminaret vårt 20. november.  I linken under finner du program og påmeldingslink.

From Occupation and War to Freedom and Justice: Israel and Palestine, 30 years after the Oslo accord