Fakta om strømstøtte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
- Med dagens strømpriser vil en husstand med gjennomsnittlig forbruk motta 8700 kroner i månedlig statlig støtte, sier Roger Bjørnstad.

Fakta om strømstøtte

Når gjennomsnittlig strømpris bikker 70 øre kilowattimen, vil staten fra 1. september dekke nesten alt – 90 prosent – av prisen over dette. – Regjeringens strømpakke er historisk og hjelper, men vi må gjøre mer, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Nye beregninger fra Finansdepartementet viser at staten vil bruke drøye 40 milliarder kroner på strømstøtte i 2022. Til sammenligning ligger det nye sykehuset på Nordmøre og Romsdal an til å koste om lag 6 milliarder kroner, mens forsvarsbudsjetter ligger på rundt 70 milliarder kroner.  

Strømstøtten treffer bredt

– Dette viser at regjeringen har møtt strømkrisen med kraftige tiltak. Den treffer bredt og den er effektiv, sier Bjørnstad.

Det aller meste av støtten går til vanlige folk: Strømstøtten til private husholdninger og borettslag vil koste 35 milliarder kroner. Redusert elavgift, økt bostøtte og andre tiltak står for resten av de 40 milliardene.

Fakta: Slik virker strømstøtten

• I år vil staten bruke i overkant av 40 milliarder kroner i direkte støtte til husholdninger og borettslag.
• Strømstøtten trekkes fra månedsregninga.
• Etter 1. september dekker staten 90 prosent av det som overstiger 70 øre per kWh, uten mva.

EKSEMPEL 1:
En husholdning bruker 1333 kWh (SSB). Dersom dagens spotpris på rundt 650 øre/kWh sør i Norge blir månedsgjennomsnittet, blir regningen uten støtte om lag 11600 kroner.

Husholdningen betaler:  2900 kroner
Staten betaler:  8700 kroner

EKSEMPEL 2:
En dusj på 10 minutter bruker 6,5 kWh med et gavmildt dusjhode. Med rekordprisene i august på 650 øre/kWh, vil regninga for denne dusjen uten støtte bli om lag 47 kroner.

Husholdningen betaler: 14 kroner
Staten betaler: 42 kroner

 

En undersøkelse som Opinion har gjort for LO, viser også at strømstøtten er godt mottatt. Det kan du lese mer om i Frifagbevegelse.

Denne krisen vil dessverre vare i lang tid fremover, påpeker Bjørnstad.

– Folk i Norge kan ikke over tid ha så høye strømkostander, som det vi går gjennom nå. Vanlige folk skal føle seg trygge. Regjeringens strømpakke må derfor videreføres og den må skrus til enda mer, mener sjeføkonomen.  

Staten betaler mesteparten

De rekordhøye spotprisene på Øst- og Sørvestlandet gir grunn til bekymring, men de gir et feil bilde av hva man som forbruker må betale.  

- Med dagens strømpriser vil en husstand med gjennomsnittlig forbruk motta 8700 kroner i månedlig statlig støtte, påpeker Bjørnstad.

Regnestykket forutsetter at 650 øre per kWh som har vært dagsprisene sør i Norge i slutten av august, blir snittet for en hel måned. Videre forutsettes et forbruk på 1333 kWh, som SSB anslår at en gjennomsnittlig husholdning har.

I et slikt tilfelle vil strømregningen bli på rundt 11 600 kroner. Staten betaler da 8700 kroner, mens husstanden må betale om lag 2900 kroner.

Kontakt