Usosiale kutt

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Adobe Stock/LO

Økte forskjeller rammer vanlige arbeidsfolk

De som har mest, har fått mer. Vi andre har fått kutt i velferden og økte avgifter for 43 milliarder kroner. Det er oppsummeringen etter åtte år med Erna Solbergs høyreregjering.

Valg 2021

 

Du husker Robin Hood? Han som stjal fra de rikeste og ga pengene og maten til de som hadde minst? Han som kjempet mot urettferdighet og som hjalp de svakeste? Nå er det ikke akkurat så mange likhetstrekk mellom Erna Solberg og Robin Hood. Men en god sammenligning, det er det likevel. Bare du snur historien på hodet.

Svikter de svakeste

For det er nettopp det som kjennetegner høyreregjeringens politikk. Det de driver med, er omvendt Robin Hood-politikk.

I løpet av åtte år med Erna Solberg og hennes høyreregjering, har de rikeste blitt rikere, mens vanlige arbeidsfolk har blitt rammet av flere usosiale og urettferdige kutt.

Politikken rammer pensjonister, uføre, barnefamilier og fagorganiserte

Lista over høyreregjeringens mange smålige kutt er lang. Og det er mange som er rammet; pensjonister, uføre med barn, enker, barnefamilier, pendlere og fagorganiserte. De arbeidsledige har mistet feriepengene og støtten til barnebriller og tannregulering er strammet inn.

Det er godt dokumentert at ulikheten i Norge blir større. De økonomiske forskjellene vokser. Og det er vanlige arbeidsfolk som betaler regninga.

En trussel mot den norske samfunnsmodellen

Økonomisk og sosial ulikhet er en av de største politiske utfordringene vi står overfor som samfunn. For ulikhet er en trussel mot den tillitsfunderte norske samfunnsmodellen. Vekstevnen i økonomien kan svekkes og samholdet i samfunnet trues. Ulikhet kan også påvirke den enkeltes mulighet til utdanning, god helse og demokratisk deltakelse i samfunns- og arbeidsliv.

LO har hatt kamp mot ulikhet som en av sine viktigste saker i over 100 år. Det har ikke blitt mindre viktig med åra.

Bli med på laget for et mer rettferdig Norge. Nå er det arbeidsfolks tur.