Midlertidig ansettelser

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En fast jobb er din trygghet

En fast, trygg jobb. Å vite hva du og familien skal leve av. Det er viktig for oss alle. Likevel er det mange som må ta til takke med en midlertidig jobb, både i privat og offentlig sektor.

Valg 2021

 

Tenk deg at du går i banken for å låne penger til bolig. Egenkapitalen er i orden, du har null betalingsanmerkninger. Likevel får du nei. Jobben du har er ikke fast, banken kan ikke vite hva slags inntekt du har om et halvt år. Ikke du heller.

Kun ulemper med midlertidige ansettelser

For deg som arbeidstaker er det bare ulemper med midlertidige ansettelser. Du vet ikke hvor lenge du har jobb, eller hva du skal leve av i framtida. Du anses kanskje ikke som «en på laget» av ledelse og kollegaer – du skal jo snart ut. Og det er ikke noen grunn for arbeidsgiver til å satse på kompetanseheving for deg, siden du uansett ikke skal bli så lenge.

For samfunnet er det også bare ulemper. Flere mennesker med ustabil økonomi, manglende kompetanseheving blant arbeidstakerne, mindre muligheter for at ansatte varsler om brudd på HMS og andre kritikkverdige forhold. Ja, selv de seriøse arbeidsgiverne taper på økt bruk av midlertidighet. De blir fort forbigått av de useriøse aktørene i markedet, som henter inn arbeidskraft akkurat når de trenger det, men setter dem på gata igjen straks behovet ikke er der.

Høyreregjeringen åpnet for flere midlertidige ansettelser

For seks år siden åpnet høyreregjeringen opp for flere midlertidige ansettelser i privat sektor og kommunene. I staten og utdanningsinstitusjonene er det også vanlig. Det til tross for at Norge er et land der det er ganske lett for arbeidsgiver å si opp ansatte dersom det er behov for nedskjæringer. Og om man er i tvil om arbeidstakeren er den rette, har vi noe som heter prøvetid.

De eneste som tjener på økt bruk av midlertidig arbeidskraft er de useriøse. LO mener samfunnet må heie på de seriøse, og på arbeidstakerne. Alle fortjener en fast, trygg jobb.

Bli med på laget for et mer rettferdig Norge. Nå er det arbeidsfolks tur.