1. mai 2022

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Rødt banner med påskrift "frihet, demokrati, solidaritet" på bakgrunn med blå himmel og brjørkblader. Illustrasjon

1. mai 2022: Frihet, demokrati og solidaritet

I år er det endelig mulig å markere 1. mai på den måten vi er aller best på: Sammen. På torget, i toget og på andre tradisjonsrike arrangementer. Årets parole er: Frihet, demokrati og solidaritet.

Det er også i år et mørkt bakteppe i verden når vi nærmer oss 1. mai. Etter over to år med pandemi, er det nå Russlands krigføring i Ukraina som preger nyhetsbildet. Befolkningen i Ukraina lever under en konstant trussel, og mange steder under umenneskelige forhold. Store deler av befolkningen er på flukt.

Arbeiderbevegelsens fundament er internasjonal solidaritet. LO fordømmer Russlands invasjon på det sterkeste, og står sammen med internasjonal fagbevegelse i kravet om umiddelbar tilbaketrekning. Invasjonen er brudd på Folkeretten og forårsaker store tap av menneskeliv og ødeleggelser. Putin har satt freden, utviklingen og stabiliteten vi har oppnådd de siste 30 årene i Europa i fare. 

Frihet, demokrati og solidaritet

Som vanlig samles LO og Arbeiderpartiet bak en felles parole. I år er denne: FRIHET – DEMOKRATI – SOLIDARITET. Dette er verdier som ligger i selve ryggraden til arbeiderbevegelsen, men det er og store ord som har fått fornyet aktualitet på kort tid.

Internasjonal kamp- og solidaritetsdag

1mai er arbeiderbevegelsens kamp- og solidaritetsdag. Dagen har sin opprinnelse fra Chicago, der politiet drepte flere demonstranter under en generalstreik for åtte timers arbeidsdag i 1886. I Norge ble 1. mai for første gang markert 1890.

Tryggheten i felleskapet

I urolige tider er sterke organisasjoner i arbeidslivet stabiliserende og viktig. Vi har sett gjennom pandemien, at folk søker trygghet i fellesskapet når verden rundt kjennes utrygg. Vi har gått rett fra en verdensomspennende pandemi til krig i Europa, og nå er det tid for å søke fellesskap. Det er det 1. mai handler om.

LO på Youngstorget i Oslo

LO og Arbeiderpartiet bytter på å ha hovedtaleren på Youngstorget i Oslo. I år er det LOs tur, og LO-leder Peggy Hessen Følsvik går på talerstolen rundt kl. 12. Arrangementet starter 11.20 og toget går ut fra Youngstorget ca. kl. 12.45.