Forsvarlig oljepengebruk

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av en oljerigg ute i havet. Foto.

Forsvarlig oljepengebruk

Det er rom for økt oljepengebruk i norsk økonomi, mener LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Økonomi og samfunn

Regjeringen bruker 418 milliarder oljepenger, rundt åtte milliarder mer enn det som var anslått i høst. LO mener det er forsvarlig, gitt dagens økonomiske situasjon.

– Det er rom for økt offentlig pengebruk for å motvirke arbeidsløshet og nedgangstider, slik regjeringen gjør nå. En noe mer ekspansiv økonomisk politikk vil ifølge våre beregninger ikke bidra til økt prisvekst, men kan motvirke økt ledighet, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Les også: Behov for mer ekspansiv finanspolitikk

Han viser til at arbeidsledigheten har økt gjennom de to siste årene, på grunn av Norges Banks rentepolitikk. Rundt 40 000 flere har blitt arbeidsledige siden 2022, og 117 000 personer er nå arbeidsløse ifølge SSB.

Det er flere områder som har utfordringer. Selv om enkelte næringer går godt, er det også flere områder som har utfordringer. Byggenæringen sliter med lavere aktivitetsnivåer og boliginvesteringene opplevde det største fallet siden bankkrisen i 1990. Bjørnstad frykter ledigheten kan bite seg fast på et høyere nivå.

– Jeg vil poengtere at det er både handlingsrom og behov for finanspolitikk for å demme opp for økt arbeidsledighet. En noe mer ekspansiv økonomisk politikk vil ifølge våre beregninger ikke bidra til økt prisvekst, men kan motvirke økt ledighet, sier sjeføkonomen.