Yngve Hågensen er død

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Portrettbilde av Yngve Hågensen
Foto: Jan-Erik Østlie, LO Media

Yngve Hågensen er død

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død, 84 år gammel.

- Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen er død. Han var en markant LO-leder og en ruvende skikkelse i norsk arbeiderbevegelse, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hågensen døde i Askim etter en kort tids sykeleie. Han ble 84 år gammel.

- Yngve satte spor etter seg som LO-leder. Han var en av arkitektene bak det såkalte solidaritetsalternativet på begynnelsen av 1990-tallet, som bidro til at Norge kom ut av den økonomiske krisen og en historisk høy arbeidsledighet. Det var under hans ledelse at LO-kjempet frem den 5. ferieuken. Hans navn vil bli stående i historiebøkene som en av de store LO-lederne, legger Hessen Følsvik til.

Hågensen ble valgt til LO-leder i 1989 og satt i 12 år, frem til 2001. Han ble omtalt som en åpen, direkte og til dels hardtslående LO-leder.

- Yngve var en klar og tydelig stemme for landets fagorganiserte, han var en dyktig tillitsvalgt, både i fagforeningen, og senere i LO, sier Hessen Følsvik og legger til:

- Yngves liv var et viktig stykke norsk historie med mye dramatikk, men også med mye humor, varme og felleskap. Jeg kommer til å savne gløden hans, kraftuttrykkene og det strie bukkeskjegget. 

Hågensen ble født i Vardø 13. juli 1938, som liten gutt havnet han på barnehjem. Han kom til Halden som 15-åring og etterhvert ansatt ved Saugbrugsforeningen. I 1969 ble han ansatt som distriktssekretær i Møre og Romsdal, før han ble valgt som LO-sekretær på kongressen i 1977. I 1989 erstattet han Leif Haraldseth som LO-leder.

Kontakt