LO gratulerer Narges Mohammadi med Nobels Fredspris 2023

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Tegning av fredsprivinner Narges Mohammadi
Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach Kvinne - Liv - Frihet!

LO gratulerer Narges Mohammadi med Nobels Fredspris 2023

Narges Mohammadi er en av Irans ledende menneskerettighetsaktivister. Hun har utvist stort mot i en årrekke i kampen for kvinners rettigheter og mot dødsstraff. Hun er nestleder for "Defenders of Human Rights Center", en ikke-statlig organisasjon ledet av Shirin Ebadi, vinneren av Nobels fredspris i 2003.

Fredsprisvinneren i fengsel for sin kamp

Narges Mohammadi soner for tiden flere dommer i Evin-fengselet i Teheran. Anklagene inkluderer blant annet spredning av propaganda mot staten.

- Dette er samtidig en pris som setter søkelys på kvinners rettigheter og situasjonen i Iran, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Uredde kvinner har mobilisert tungt de siste årene for rettigheter og likestilling. Kvinners stilling er satt under økende press de siste årene i land som Iran og Afghanistan, men også en rekke andre steder. Denne prisen vil sette søkelys både på de rettmessige kravene for kvinners rettigheter og på fryktløse enkeltpersoners bidrag. Vi trenger flere av dem, sier Følsvik.

LO har fulgt og følger situasjonen i Iran tett. Vi har tatt opp situasjonen for menneskerettighetsaktivister i Iran i flere nasjonale og internasjonale forum og ved flere anledninger krevd at den iranske regjeringen løslater politiske fanger, inkludert fagforeningsledere og menneskerettighetsaktivister.

- LO gratulerer også iranske menneskerettighetsaktivister og det iranske folk med tildelt Nobels fredspris 2023. Kampen fortsetter, sier Følsvik: Kvinne - Liv - Frihet!

Kontakt