Forsvarskommisjonen anbefaler et kjempeløft for å sikre Forsvaret

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO-sekretær Are Tomasgard
Foto: Trond Isaksen/LO VIKTIG ARBEID: LO-sekretær Are Tomasgard mener at Forsvarskommisjonen har gjennomført et svært viktig arbeid i forbindelse med rapporten som ble levert til forsvarsministeren onsdag.

Forsvarskommisjonen anbefaler et kjempeløft for å sikre Forsvaret

Den regjeringsoppnevnte Forsvarskommisjonen anbefaler at forsvarsbudsjettet straks økes med 30 milliarder kroner, og deretter 40 milliarder i året i ti år.

Forsvarskommisjonen leverte sin rapport til forsvarsministeren onsdag, og den fastslår at Forsvaret trenger et enormt løft for å kunne sikre Norge. Forsvarskommisjonen har gjennomført et svært viktig arbeid, mener LO-sekretær Are Tomasgard.

– Rapporten som de har lagt frem, må legges til grunn for byggingen av fremtidens forsvar. Denne rapporten må også sees i sammenheng med Totalberedskapskommisjonen, som legger frem sin innstilling senere i år, sier Tomasgard og legger til:

– Begge disse utredningene forplikter og må veie tungt, i arbeidet med kommende statsbudsjetter.

Støtter Natos «to-prosentmål»

Dette er den første Forsvarskommisjonen siden 1990, og som den skriver i rapporten:

«Mens Forsvarskommisjonen av 1990 kunne legge et grunnlag for nedrustning, er hovedbudskapet fra forsvarskommisjonen av 2021 at tiden igjen dessverre gjør det nødvendig med en betydelig oppbygging av landets forsvarsevne. Dette må skje i nært samspill med det sivile samfunn og med våre allierte.»

– Russlands angrepskrig mot Ukraina har rokket ved vår sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret, sier Tomasgard.

Han viser til at LO stiller seg bak målet om Natos såkalte to-prosentmål, som betyr at Norge vil bruke minst to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Les mer om forsvarskommisjonens anbefalinger på frifagbevegelse.no.