Fagforeningsfradraget er doblet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde av LO-leder Peggy Hessen Følsvik
Foto: Erlend Angelo/LO LØNNSOMT: Jo mer organisert arbeidslivet blir, jo mer lønnsomt blir det, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Fagforeningsfradraget er doblet

Fra nyttår får organiserte dobbelt så stort skattefradrag som for 2 år siden. – Bra for den enkelte, bra for bedriftene og bra for samfunnet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Fra nyttår blir det billigere å være fagorganisert. Skattefradraget man får for å være fagorganisert øker til 7.700 kroner, som er en fordobling siden 2021.

Det vil i praksis si at man kan trekke alt eller det meste man betaler i fagforeningskontigent fra skatten.

Lønnsomt for bedriftene

Peggy Hessen Følsvik er glad for at den rødgrønne regjeringa med dette skattegrepet styrker det organiserte arbeidslivet.

– Det er ikke bare bra for den enkelte, forskning har vist at lønnsomheten til bedriftene øker når flere er organiserte. Og vi vet også at forskjellene mellom fattig og rik blir mindre når organisasjonsgraden går opp, og det er bra for samfunnet, sier Hessen Følsvik.

Forskningen LO-lederen viser til, er utført ved det tyske forskningsinstituttet IZA i Bonn. En større studie viser at produktiviteten i et firma øker med 1,7-1,8 prosent for hvert 1 prosentpoeng flere som organiserer seg.

Med andre ord blir bedrifter mer lønnsomme jo større fagforeningene blir.

Videre fant forskerne når skattefradrag for fagforeningskontingent øker, altså når det blir billigere å være organisert, så er det flere som tar seg råd til å organisere seg.

Fordeler med å være organisert

Det er mange grunner til å være medlem i en fagforening. Man får avtalefestet lønn og arbeidstid. Rett til sykelønn ved sykdom, og gode forsikringsordninger. Men ikke minst trygges man på jobb. Man har tillitsvalgte og et felleskap av nær 1 million LO-medlemmer i ryggen, hvis det skulle vise seg at sjefen driver med skittent spill.

Under Erna Solberg som statsminister, ble det dyrere å være fagorganisert hvert år etter 2013, fordi fradraget ikke ble justert med prisveksten, men stod stille på 3.850 kroner.

Det er kanskje ikke så rart at en regjering som mente det var viktig å «anerkjenne at mange arbeidstakere velger å være uorganisert».

Et vern om det norske arbeidslivet

Støre-regjeringen har altså doblet fagforeningsfradraget siden de vant valget.

– Dette er en viktig ordning, som gjør at flere både vil og har råd til å være fagorganisert. Og flere fagorganiserte vil virke som et vern om det norske arbeidslivet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Her kan du lese mer om hvorfor fagbevegelse lønner seg