Vårt lokalsamfunn

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Vårt lokalsamfunn

Mandag var vi på Krokamoa barneskole i Sandefjord og hadde undervisning i vårt lokalsamfunn for to klasser på 6. trinn. Opplegget er å få disse barna til å forstå hva er et lokalsamfunn og hvorfor må vi betale skatt.

Etter noen timer med undervisning med over 40 elever skjønner man hvorfor det sjelden er større grupper enn 25 elever i hver klasse. All kreditt til lærerene som holder styr på gjengen.

Vårt lokalsamfunn er et opplegg utviklet av Ungt Entreprenørskap som er er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Sammen med Lærling Herman Stenbakk fra Ungt Entreprenørskap måtte vi ha to klasser samtidig med totalt 43 elever. Vi var glad for at det er et så godt pedagogisk opplegg med elevhefte med praktiske oppgaver. Elevene skal lære seg hvoran et lokalsamfunn er bygd opp og de må bestemme hva de skal bruke det tomme lokalet i byen til. Her må de først lære seg å drøfte hvem som har den beste ideen i hver gruppe før det foretas en skriftelig avstemning blant de tre beste ideene.

Den andre økta vi hadde var å skjønne hvorfor de må betale skatt. Her fikk hver elev tildelt et kort som representerte et yrke hvor 3/4 var i privat sektor og 1/4 i offentlig sektor. Først ble de private lønnet og trukket i skatt før de offentlige ansatte kunne få lønn og betale skatt.

Selv om det ble uro når bare de i privat sektor hadde fått lønn skjønte de etterhvert hvorfor de måtte betale skatt. Hvordan skulle de ellers fått de gode tilbudene fra offentlig sektor. Dette opplegget er det mange voksne som burde ha vært i gjennom som velger å ikke betale skatt og dermed ikke bidrar til felleskapets goder.

Kontakt

 

Harald Olsen

Regionnestleder

Telefon: 99267917

E-post: ho@lo.no