Rekk opp hånden dere som vil ha søndagen som fridag

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Rekk opp hånden dere som vil ha søndagen som fridag

Etter vedtak i kommunestyret i Bamble kommune om å åpne hele kommunen for søndagsåpne butikker skrev redaktør i PD Erik Enger et innlegg i sin avis. Dette innlegget fortjener et svar, og Telemark Handel og Kontor har svar. Les innlegget under.

Rekk opp hånden til dere som vil ha søndagen som fridag

Erik Enger, ansvarlig redaktør i PD, hadde på trykk i egen avis en kommentar om at det å si nei til søndagsåpne butikker er som å «Piske en steindau hest». Ikke unaturlig er vi i Telemark Handel og Kontor helt uenig. Hesten er salet og vi skal ut på søndagstur med den. Søndagen skal etter vår mening være og forbli anerledesdagen der vi aller fleste kan ha fri og nyte fritiden slik vi ønsker. Frivilligheten trenger denne dagen og de ansatte i varehandelen trenger den fridagen. Joda, bensinstasjoner, blomsterhandel og Brustadbuer er åpne på søndag, noe vi heller ikke er spesielt begeistret for, men i denne sammenheng er noen få bedre enn alle. Rett og slett fordi din og min kjøpekraft Erik ikke øker selv om du kan bruke pengene en ekstra dag. Inntektene til butikkene vil ikke nødvendigvis øke, men flate ut, om man åpner for at alle butikker kan ha åpent. Med lønnsutgifter for en ekstra dag oppå dette, så vil regnestykket ikke gå opp og vi er redd det vil føre til konkurser og gå utover de ansatte. De butikker og utsalgssteder som har søndagsåpent vil merke konkurransen og tape stort på at alt åpner. Det er vår bekymring at økt konkurranse og mindre lønnsomhet vil i ytterste konsekvens vil føre til at bedrifter legges ned. Vil PD at Coop i Langesund skal legges ned fordi man heller kan handle på Brotorvet?

Telemark Handel og Kontor ønsker virkelig at skoleungdom og studenter skal få jobbe og tjene gode penger i varehandelen. Men å tro at søndagen kan drives av skoleungdom og studenter, og ikke faste ansatte som har dette som levebrød er tull. Da må faste ansatte være på jobb alle dager i uka, og de faste ansatte trenger også en hviledag. De som ivrer for at alt skal være søndagsåpent er opptatt av at alt skal baseres på frivillighet, men er det seriøst ment? Om det åpnes opp for at et kjøpesenter kan ha åpent, så kan ikke flere av butikkene på senteret velge å ha stengt, da må det være åpent og de ansatte må jobbe. Det samme gjelder om det også ligger flere butikker i samme område, da vil man ha åpent om nabobutikken er åpen. Åpnes det opp for 7-dagers uke i butikker så må arbeidsplaner endres, hverdagen utvides og kanskje bussen gå litt oftere og barnehager åpne. Er det et slikt samfunn vi ønsker oss? Nei Erik, Telemark Handel og Kontor ønsker å ta med den høyst oppegående hesten ut på søndagstur fordi vi trenger en anderledesdag. LO, HK, NHO, Ap, Sv, Rødt m.fl. rekker opp hånden og vil ha søndagsfri!

Gard Nordberg, Leder Telemark Handel og Kontor.

Kontakt

Ole-Henrik Olsen

Organisasjonsmedarbeider

Telefon: 90584042

E-post: oho@lo.no