Prinsesse Anne besøker Vemork

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kathrine Haatvedt, Irene Bordier Haukedal og Anna Hereid tar imot Princess Anne

The Princess Royal, Princess Anne besøkte Vemork

Det er ikke hver dag LOs regionleder får møte kongelige, men det skjedde altså på Vemork en strålende sommerdag i mai. Ordfører i Rjukan Kathrine Haatvedt, nestleder i NIAs styre Irene Bordier Haukedal og direktør i museet Anna Hereid fikk æren av å ta i mot en meget interessert og imøtekommende Princess Anne.

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) består av syv besøkssteder, og Vemork med Tungtvannskjelleren er ett av dem. Det var nettopp hit den britiske prinsessen hadde ønsket å komme for å minnes motstandskampen fra 2. verdenskrig.

Vemork

Princess Anne kjørte gjennom et Telemark på sitt aller vakreste før hun ankom Vemork. Hun var så imponert over det vakre landskapet at hun tilogmed tok bilder med sin egen mobiltelefon før hun steg ned i Tungtvannskjelleren.

Utsikten fra Vemork

Her fikk hun treffe mange av familiemedlemmene til lokale motstandsfolk og til de som var med på tungtvannssabotasjen på Vemork 28. februrar 1943. Hun tok seg god tid og avslørte både stor interesse og god kunnskap i sine samtaler med familiemedlemmer og fagfolk på museet.

Lokale motstandsfolk

Princess Anne la ned blomster på minnesmerket for operasjon Gunnerside på Vemork.

Minnesmerke operasjon Gunnerside

I tillegg til at LOs regionleder var tilstede på vegne av styret, representerte Bård Nylund LO nasjonalt. Ved etableringen av NIA i 1983 spilte LO en avgjørende rolle, og det er viktig for dagens LO at museet fortsetter å forvalte industrihistorien vår. Jon Sletten representerte Yara, en av våre viktigste industriaktører.

Bård Nylund hilser på Princess Anne

For en fantastisk dag på Rjukan!

Velkomstkomiteen

Stolt nestleder

Majestetiske Gaustadtoppen