LOgjengen så "Herøya 1943"

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Gjengitt med tillatelse fra Stein Haugland

LOgjengen så "Herøya 1943"

Grenland Friteater er en glimrende formidler av arbeiderkultur. LO har valgt å støtte teateret ved å kjøpe en del billetter til forestillingene, og torsdag 16. juni var vi 50 personer fra LO som så "Herøya 1943". En fantastisk forestilling om bombingen av Herøya. Det amerikanske bombeangrepet på Herøya lørdag 24. juli 1943 er den suverent største enkeltbegivenheten i Porsgrunn under annen verdenskrig.

Grenland Friteater skriver i programbladet:

Gjennom hele perioden fra 1930 til 1950 var Porsgrunn med de nærliggende anleggene til Norsk Hydro på Herøya - Norges største arbeidsplass gjennom generasjoner - en sentral arena for politiske og økonomisk kamper som har formet det samfunnet vi har i dag. Det som ofte går under betegnelsen "den norske modellen". De to store begivenhetene som står som "inngang- og utgangsportaler" for perioden er kampen mellom streikende arbeidere og politi under Menstadslaget i 1931 og oppgjøret i fagbevegelsen mellom Arbeiderpartiet og Kommunistpartiet under streiken på Herøya i 1948.

Det har vært sparsomt med forellinger om Herøya under krigen og det store lettmetall-prosjektet som ble bombet i 1943. Det er nok ikke så rart. Det er en historie om kollaborasjon med fienden og et forsøk på å profittere på krigsindustri for nazistene som fikk en tragisk utgang.

Hvis bomingen av Herøya skulle framstilles av Hollywood med deres sans for slående forenklinger, så kunne det ha stått på plakaten: "De ville ha profitten. Vi fikk betale prisen." De er Norsk Hydros ledelse og vi er Herøya-ansatte som fikk en 250 kg tung amerikansk bombe i hodet.

Flyalarmen gikk klokka 1245. Mange ansatte benyttet nok anledningen til å reise hjem. Da den første angrepsbølgen kom, var det ca 1100 til stede på Hydros område, men bare ca 800 var igjen på Lettmetall. De som gikk i Hydros tilfluktsrom greide seg alle bra, men av dem som ble igjen oppe på bakken omkom 35 personer. På Nordisk Lettmetall, hvor det var mangelfullt med tilfluktsrom, omkom 35 personer. Angrepsstyrken var delt i fire, som kom fra ulike kanter inn over Herøya. En regner med at de slapp opptil 1500 bomber, de fleste på 250 kg.

Forestillinga om bombingen av Herøya er forestilling nummer to i en trilogi som omhandler ukjente historier fra Porsgrunn historie i de dramatisk åra like før, under og etter annen verdenskrig. Første forestilling var Meierislaget 1933 som ble satt opp i 2018 og 2019. Den tredje forestillinga skal handle om den tidlige etterkristida, om overgangen fra varm til kald krig.

LO takker for de forestillingene som har vært, og vi gleder oss til neste.