Hva vet elever i 5. og 6. klasse om demokrati, skatt og myndighet? Etter fire økter med Ungt Entreprenørskaps Vårt lokalsamfunn så lærer elevene om disse spørsmålene. Interessert i Vårt lokalsamfunn? Les saken.
Ungt Entreprenørskap skiver selv om undervisningsopplegget: «Hvorfor betaler vi egentlig skatt, og hva brukes pengene til? Hva er velferd? Hva betyr det egentlig at vi har et demokrati? Dette er temaer som kan være ganske vanskelige – og kanskje litt kjedelige? Vårt lokalsamfunn er et program der elevene på en enkel måte gjør seg kjent med samfunnet rundt seg, yrker, lønn, skatt, demokrati og velferdsstaten.»
Vi i LO Vestfold og Telemark er veldig glad for vårt samarbeid med Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark, og at vi inviteres med ut som lærere for en dag i Vårt lokalsamfunn. Denne uken var vi på Melum skole i Skien.
De to øktene som vi i LO er med på å undervise i er økten om demokrati og økten om skatt og myndighet.
I demokratiøkten skal elevene få bestemme hva man skal fylle det tomme lokalet i «vårt lokalsamfunn» med. Hver enkelt elev får komme opp med sin unike idé, de skal videre sitte i gruppe og presentere sine idéer og så skal gruppen komme frem til ett forslag. Dette kan skape utfordringer og diskusjoner. Noen får kjapt gjennom sitt forslag, men noen får ikke gjennomslag for sitt syn og blir nedstemt. Ja, sånn er demokratiet. Elevene lærer seg å diskutere, argumentere og stemme over forslag for at gruppen skal komme til enighet. Videre skal gruppenes forslag reduseres til tre forslag. Forslagene blir grundig snakket om i plenum i klassen. Til slutt skal elevene stemme over de tre forslagene. Dette hemmelige valget foregår med egne stemmeseddler og resultatet presenteres for elevne. De har bestemt hva lokalet skal fylles med. På Melum ble det en skobutikk med spesielle sko.
Skatt og myndighet er også en av de øktene vi fra LO er med på å gjennomføre. «-Vi spør ofte om hva skatt er? En gang fikk vi kjapt et svar fra en av elevene: Skatt er noe dritt… jeg tror vi endret den holdningen i løpet av økten» sier Ole-Henrik Olsen, organisasjonsmedarbeider i LO Vestfold og Telemark som var med ut på Melum skole denne uka.
I økten om skatt og myndighet så får alle elevene yrker. De fleste i privat sektor og noen i offentlig sektor. De private får lønn og de betaler skatt. Skattepengene blir tatt inn og gitt som lønn til de i det offentlige, de betaler også skatt. Da ser elevene hvordan systemet fungerer og at «myndighetene» sitter igjen med penger vi kan bruke på offentlige tjenester og tilbud.
Jobber du i skole og ønsker besøk av Vårt lokalsamfunn? Ta kontakt med Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark: Send e-post